LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland
Spronglevend

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

De Waalsprong: hoe groen wil je het hebben?

Maandag 7 November 2011 | reacties 0

Waalsprong hoe groen, Spronglevend november 2011 De koolmezen van Oosterhout: van ecologische relatieproblemen en macho’s

 

Wereldwijd vermaard
De koolmezen van Oosterhout staan al sinds 1955 in de belangstelling. Samen met soortgenoten op Vlieland, de Hoge Veluwe en in het Brabantse Liesbos zorgen de landgoedmezen voor een belangrijke stroom van natuurinformatie. De onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) – sinds kort in een nieuw onderzoeksgebouw vol ecotech, een voorbeeldlocatie voor duurzaam bouwen in Wageningen – gebruiken deze informatie om belangrijke vragen op te lossen. Vragen waarvoor je vaak jarenlang onderzoek moet doen om ze te kunnen beantwoorden. Zo dragen de mezen bij aan het vaststellen van de invloed van klimaatsverandering op de natuur. Ze zijn daarmee wereldwijd een voorbeeldsoort geworden voor dit onderzoek. Ook in de bekende film An Inconvenient Truth (van o.a. Al Gore) komen de resultaten voorbij.

 

Eigen karakter
Maar het NIOO doet bijvoorbeeld ook onderzoek naar persoonlijkheden. Koolmezen hebben net als mensen een eigen karakter. Een groot deel erven ze van hun ouders, of het nu macho’s of schuchtere vogels zijn. Dit blijkt veel effect te hebben op bijvoorbeeld hun succes in het leven, hun partnerkeuze en hun overlevingskansen. Bij koolmezen kun je dat veel beter onderzoeken dan bij mensen. De natuuronderzoekers delen hun kennis dan ook met psychologen.

 

Nuttige resultaten
Het Nederlandse koolmeesonderzoek is een van de langstlopende meetreeksen ter wereld. Daarvoor zijn er 50.000 nesten onderzocht. Zo’n 170.000 koolmezen hebben een eigen ‘paspoort’ gekregen (in de vorm van een vogelring) en zijn als zodanig herkenbaar. Daarnaast worden ook nog eens ruim 55.000 pimpelmezen als ‘tweede soort’ op de voet gevolgd. In totaal hebben de onderzoekers wel 665.000 keer een vogel bekeken. Dat zijn grote aantallen, met dus ook grote, nuttige resultaten tot gevolg.

 

Relevante links

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie






« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media