LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Ecodorp komt tot stand door bijzondere samenwerking

Dinsdag 4 Februari 2020 | reacties 0
uitsnede

Op 24 januari jongstleden tekenden vier verschillende partijen een contract om het Ecodorp Zuiderveld mogelijk te maken. Een nieuwe leefgemeenschap in Zuiderveld, duurzaam gebouwd met zorg en nabuurschap voor elkaar. Na een intensieve voorbereiding gaat de bouw medio dit jaar van start.

 

Het ecodorp in Zuiderveld is een initiatief van de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG). Zij geven vorm aan een woonwens van bewoners. Deze woonwens komt tot stand met behulp van corporatie Talis, het WBVG (een woningbouwvereniging voor collectief wonen), bouwer Trebbe en de gemeente Nijmegen. 

 

Eco-bouwplannen

De afgelopen jaren zat CVEG aan tafel bij verschillende gemeenten, maar nooit kwam het tot een concrete uitvoering van de eco-bouwplannen. De keuze voor Zuiderveld ontstond min of meer per toeval, vertelt Marian Aarts, woordvoerster van CVEG. “We raakten aan de praat met Michel Pott, projectontwikkelaar van Talis. Het klikte. Talis had ervaring met vergelijkbare initiatieven, zoals IEWAN en Het Eikpunt in Lent. Ook had Michel, in tegenstelling tot andere corporaties, met Zuiderveld meteen een concreet aanbod.” Oorspronkelijk had Talis een andere locatie aangewezen gekregen in Zuiderveld. Door de wensen van CVEG, zoals een centrale plek in de wijk, het sociale aspect en de mogelijkheid van gebruik en inrichting van een deel van de openbare ruimte als moestuin of voedselbosje, heeft de gemeente het stedenbouwkundig plan aangepast en CVEG een plek gegeven bij binnenkomst van de wijk. Mede daardoor heeft CVEG nu een locatie die past bij het sociale woonconcept.  

 

Eerste ecologische bouw voor Trebbe

Bij de bouw, die medio 2020 van start gaat, worden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Hoogte 2 Architecten heeft het ontwerp van de woningen, de appartementen en de gemeenschappelijk ruimten gemaakt. Trebbe heeft in de Waalsprong al meerdere projecten gebouwd. Alleen nooit ecologisch. “Met de bouw van dit project kunnen we onze standaarden verder ontwikkelen rondom duurzaam, ecologische en circulair bouwen”, geeft Johan Bombach, directeur van Trebbe aan.

 

Meer te bieden dan alleen woningen

Marian: “Behalve de woningen komen er onder meer een multifunctionele ruimte, gemeenschappelijke keuken, huiskamer en badkamer, berging en schuur.” Het sociale aspect, met elkaar in verbinding wonen kenmerkt de manier van leven van CVEG. Zo zijn er leden die nu nog thuis wonen omdat zelfstandig wonen een te groot risico is. Meedoen met dit project biedt veiligheid en structuur voor bewoners. Het is een goed voorbeeld hoe de bewoners van dit project in Zuiderveld straks bij willen dragen aan binding tussen de bewoners en zorg voor elkaar.

 

Zorg en nabuurschap

Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Noël Vergunst is blij met de komst van het Ecodorp: “Het Ecodorp is een innovatieve woonvorm: betrokken mensen die samen verantwoordelijkheid dragen voor de leefgemeenschap, en ook aandacht hebben voor zorg en nabuurschap. De gemeenschap deelt hun voorzieningen met de buurt en zoekt ook naar verbinding. Ik zie uit naar het Ecodorp!”

 

Ook ecologisch wonen?

Heb jij interesse om je aan te sluiten bij ‘CVEG Zuiderveld’ en om ecologisch in de Waalsprong te wonen? Kijk dan op de website van CVEG of lees het interview met Marian en Hester van CVEG hier. 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media