Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.
De inkt van de het laatste rapport is net droog. De archeologen van de gemeente Nijmegen vonden de afgelopen jaren sporen van 5500 jaar oude bewoners. Maar het mooiste was de vondst van een Romeins graf uit de tweede eeuw na Christus.
Naast de crematieresten van een volwassen man is daar een klein kind bijgezet. Dat laatste konden archeologen achterhalen door de aanwezigheid van enkele wortelfragmentjes van het melkgebit. Het graf bevatte een grote hoeveelheid bijgiften vooral van glas, aardewerk en metaal. Dit maakt het het rijkste Romeinse graf van de Waalsprong!
Voor de bouw van kindcentrum De Uitdaging en de sporthal hebben onze archeologen in 2018 in Grote Boel twee opgravingen uitgevoerd. De resultaten van die onderzoeken zijn nu gebundeld in één rapport. Behalve enkele oudere sporen en vondsten, die teruggaan tot de periode rond 3500 voor Christus, is een crematiegrafveld uit de midden-Romeinse tijd verder in kaart gebracht.
Het Romeins graf
Het graf bevatte naast de resten van mensen een grote hoeveelheid bijgiften die tijdens de uitwerking van het project zijn getekend en gefotografeerd. Op de foto zie je onder andere borden, bakken, bekers, kruiken, een olielampje van aardewerk, een grote vierkante fles van blauwgroen glas en een kommetje van mat glas, dat op de rand versierd is met stippen.
In het graf zijn ook veel voorwerpen van metaal gevonden, waaronder een bronzen waterkan en lepel, een grote stervormige ijzeren mantelspeld, de resten van een drinkhoorn, een ijzeren schrijfstift en een bronzen inktpot. De vierkante fles heeft in een houten kistje gestaan, waarvan nog delen van een slot, een beslagplaat en een scharnier zijn teruggevonden. De gedachte is dat het kistje op een houten baar of plank is gezet. In het diepere deel van de grafkuil stond vermoedelijk een tweede kistje, met daarin de crematieresten en enkele bijgiften.
Van het graf zijn in het veld tekeningen gemaakt die op kantoor verder zijn uitgewerkt. Op de bovenste tekening zie je het graf gezien vanaf de bovenkant, met de bijgiften en de kistjes. De middelste tekening geeft de doorsnede van het graf weer en de vondsten zoals ze bij de opgraving zijn aangetroffen. De onderste tekening is een reconstructie van hoe de archeologen vermoeden dat de bijgiften en de kistjes in het graf zijn geplaatst.
Lees hier het rapport over de twee vondsten Grote Boel. Meer weten over archeologische vondsten in Grote Boel? Lees dan eens deze uitgave van bureau Archeologie.