LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Ecodorp Zuiderveld

Vanaf medio 2021 biedt Zuiderveld plaats aan een woongemeenschap die duurzaamheid, goed nabuurschap en zorg voor elkaar boven aan het wensenlijstje heeft staan. Om het project te realiseren werkt de ‘Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland’ (CVEG) samen met Talis en de gemeente Nijmegen.

 

De ‘Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland’ (CVEG) werkt sinds 2015 aan de ontwikkeling van ecodorpen in Gelderland. Belangrijkste pijlers: duurzaamheid (ecologisch wonen), goed nabuurschap en zorg voor elkaar en omgeving. Ondanks positieve gesprekken bij verschillende gemeenten kwam het nog niet tot concrete uitvoering van de eco-bouwplannen, totdat een match werd gevonden met Talis, en in de Waalsprong ruimte bleek om hun bijzondere woonwens uit te laten komen. Het project in Zuiderveld zal dan ook het eerste project zijn van de CVEG.

 

Prefab, duurzaam en recycle

Talis gaat de woningen realiseren in de vorm van prefab-woningen die de toekomstige bewoners van het plan naar eigen smaak kunnen aankleden en indelen. Het gaat om 19 eengezinswoningen en 27 appartementen/studio's (waarvan drie rolstoeltoegankelijke appartementen). Daarnaast komen er ook een aantal gemeenschappelijke voorzieningen. De woningen zijn vooral duurzaam en energiezuinig en worden gebouwd met gerecycled bouwmateriaal, bijvoorbeeld isolatiemateriaal van tweedehands spijkerbroeken en het gebruik van afgekeurde bakstenen. Het ecologische aspect zit hem bovendien in hoe bewoners straks samen, met elkaar en de wijk, leven, zo laat de CVEG weten.

 

Nabuurschap

Bewoners vinden - naast een duurzame woonomgeving - straks ook een heel sociale omgeving. Goed nabuurschap, met elkaar en met de omliggende wijk in verbinding zijn en zorg hebben voor elkaar zijn de belangrijkste pijlers in het woonconcept. Zo is er plek voor bewoners met een minder goede gezondheid, of voor personen voor wie zelfstandig wonen een uitdaging is.

 

Meer weten?

In dit artikel (ook te lezen als je géén account hebt op Facebook) lees je een interview met Marian Aarts en Hester Pieterse, die vanuit CVEG nauw betrokken bij het project in Zuiderveld. Of ga naar de projectwebsite

 

Laatste nieuws

Meer dan welkom in Ecodorp Zuiderveld
Donderdag 27 Mei 2021 | reacties 0
Meer dan welkom in Ecodorp Zuiderveld Ecodorp Zuiderveld is met zijn gemeenschappelijke karakter en duurzame insteek de woonplek bij... » Lees verder


Nieuwsbrief

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media