LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Zelf bouwen woning ook voor de smalle beurs

Woensdag 21 November 2012 | reacties 4
0501066019klein

De gemeente Nijmegen wil het zelf bouwen van woningen mogelijk maken voor Nijmegenaren met een smallere beurs en tegelijk de woningbouw in de Waalsprong stimuleren. Het college van burgemeester en wethouders lanceert daarom een speciale ‘IBBN-lening’: Ik Bouw Betaalbaar Nijmegen. Hiermee ondersteunt de gemeente particulier opdrachtgeverschap en kunnen bewoners zelf bepalen hoe ze willen wonen. De lening is in eerste instantie bestemd voor 30 kavels in De Vossenpels en bedraagt maximaal 57.000 euro per kavel. De regeling kan, als iedereen ermee instemt, begin volgend jaar ingaan.

 

Particulier opdrachtgeverschap

Kenmerk van particulier opdrachtgeverschap is dat bewoners zelf bepalen hoe ze willen wonen. Individueel of samen met meer huishoudens (collectief) zijn bewoners opdrachtgever en ontwikkelaar van hun woning en kiezen zelf een architect en aannemer. Dit geeft maximale zeggenschap over hoe ze willen wonen. De individuele woonwens staat centraal. Het levert straten en wijken op met veel variatie en een grote betrokkenheid van de bewoners.


IBBN-lening

De meeste mensen hebben geen ervaring met het zelf bouwen van een woning. Daarom vraagt het meer begeleiding, advisering en overleg in de fase van de planvoorbereiding en toetsing. Als het bedrag dat mensen zelf kunnen lenen onvoldoende is, kan met een aanvullende IBBN lening de financiering rond worden gemaakt

 

Waalsprong

In totaal zijn er in het Waalspronggebied 116 plekken aangewezen voor mensen die zelf hun woning willen bouwen met betaalbare zelfbouw. In het gebied Het Nijland kunnen belangstellenden al sinds najaar 2010 aan de slag. In De Vossenpels loopt het project ‘Plantjevlag’. De eerste kavels zijn al verkocht. Met de nieuwe regeling worden nu 30 kavels in De Vossenpels aangewezen voor betaalbaar particulier opdrachtgeverschap.

 

Zelfbouw voor brede groep toegankelijk

Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee zelfbouw voor een brede groep mensen toegankelijk maken. Ook voor mensen met een smallere beurs. De lening lijkt sterk op de al bekende starterslening, maar is meer toegesneden op zelfbouwers. Het maximumbedrag per IBBN-lening is € 57.000,- bij een geschakelde en eindwoning (2/3 van de woningen) en € 35.000 bij een vrijstaande woning (1/3 van de woningen). De raad beslist in december over de IBBNregeling. Als ook de uitvoeringsovereenkomsten zijn getekend kan de regeling echt van start. Dat zal begin 2013 het geval zijn.

 

Bron: persbericht gemeente Nijmegen, 20 november 2012

« Terug naar het overzicht

Reacties

marjanne marinissen (vrijdag 23 november 2012)

wat een mooi nieuws! waar kan ik mij melden voor zo'n lening?

Renee Petiet van ORGA architect, sustainable architecture (maandag 26 november 2012)

Prachtig nieuws! Geldt het ook voor onze opdrachtgevers die al een hypotheek hebben afgesloten?

Redactie waalsprong.nl (maandag 26 november 2012)

@marjanne Dank voor je belangstelling! Zoals vernoemd in het artikel, zal ook de raad nog goedkeuring moeten geven aan dit voorstel van het college. Daarna zullen er een aantal uitvoeringsovereenkomsten getekend moeten worden, en kan de regeling écht van start. Naar verwachting is het begin 2013 zover. Ik vermoed dat u al onze digitale nieuwsbrief ontvangt? Zo niet, abonneer u dan op Waalsprong Actueel. Op de homepage, rechtsonder, kunt u uw e-mailadres achterlaten om de nieuwsbrief te ontvangen. Daarin zullen we de start van de IBBN-regeling zéker nog eens aankondigen.

Redactie waalsprong.nl (maandag 26 november 2012)

@Renee Petiet: De regeling moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Pas dan worden alle ins&outs uitgewerkt. Duidelijk is al wel, dat het hier gaat om kavels op een specifieke plek in de Waalsprong. Het geldt dus alleen voor kopers van de kavels die worden uitgegeven in het kader van de IBBN-regeling.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media