LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

‘Samen bouwen aan Aaron is een feestje’

Maandag 19 Juli 2021 | reacties 0
wmaaron21070701

Woonzorggebouw Aaron in Hof van Holland wordt straks een plek waar actieve senioren, zorgbehoevende ouderen en jongeren met een beperking een leefgemeenschap vormen onder hetzelfde dak. Basis van dit nieuwe ‘samen leven’ is het Vitaal Wonen-concept, een gezamenlijk initiatief van Talis en ZZG zorggroep.

 

De bouw van ‘Aaron’ in Hof van Holland gaat als een speer. Zo’n vijf maanden na de officiële start in februari jl. lijken de eerste verdiepingen al zo goed als klaar, mede dankzij de prefab manier van bouwen door aannemer Plegt-Vos. Minstens zoveel actie vindt plaats achter de schermen, vertellen ZZG zorggroep-projectmanager Marlies Garritsen en Talis-projectleider Dorothé Jansen. Marlies: “We werken vaak met Talis samen, maar Aaron is voor ons het eerste gebouw waar ZZG-cliënten onder één dak wonen met actievere senioren en tien jongvolwassen met een beperking. Dat vergt extra overleg en afstemming.” Dorothée: “Nooit eerder zijn we zo vroeg in een traject zo close geweest met ZZG zorggroep. Samen nu al die fundering leggen en meebouwen aan één Aaron waar het draait om de mensen die er samen gaan leven, vergt tijd, maar is vooral heel tof.”

 

Thuis zijn

Het leggen van die figuurlijke fundering heeft alles te maken met de uitrol van het Vitaal Wonen-concept van ZZG zorggroep en Talis. Marlies: “Mensen met dementie en mensen met lichamelijke achteruitgang hebben vaak veel zorg en ondersteuning nodig. Tegelijkertijd willen ze thuis zijn in een omgeving waar ze deel uitmaken van een groter geheel, anderen kunnen ontmoeten en een zinvolle dag hebben, daarbij ondersteund door medebewoners, vrijwilligers en buurtgenoten.”

 

Het Vitaal Wonen zit hem ook in de inrichting van de in totaal vier ZZG-etages in het Aaron-gebouw. Marlies: “Al onze 36 bewoners krijgen een appartement met woonkamer, keuken, aparte slaapkamer en badkamer. Verder hebben alle verdiepingen een centrale woonkeuken en tuinkamer die grenst aan één groot balkon waar mensen samen kunnen zitten. In het middenblok komen op elke etage kleine zithoekjes. Het zo creëren van een andere beleving geeft andere prikkels en zorgt voor beweging.”

 

Bewoners aan zet

Waar nu al vaststaat dat de bewoners van ZZG-locatie ‘Bosrijk’ straks naar Aaron verhuizen, is ook bij Talis intussen een eerste groep van 15 huurders bekend. Dorothée: “Mensen zijn niet speciaal geselecteerd. Wél is iedereen vóór ondertekening van de voorlopige huurovereenkomst gevraagd hun keuze voor Aaron toe te lichten. Bijna allemaal gaven ze aan te gaan voor het Vitaal Wonen-concept.” Dat is fijn, want deze eerste groep (de overige 30 huurders worden in september geworven) heeft een beslissende stem in de praktische vertaling van het concept, zoals de inrichting van de gezamenlijke huiskamer. Dorothée: “Mensen hebben al kunnen aangeven wat ze willen qua sfeer, als inspiratie voor de binnenhuisarchitecte die voor hen aan de slag gaat. De bewoners zijn aan zet. Kunnen wij helpen, dan doen we dat graag, bijvoorbeeld door de eerst

e groep huurders nu al bij elkaar te brengen. Voor heel Aaron werken we samen met Club Goud dat veel ervaring heeft met het bouwen van communities. Samen kijken we waar toekomstige bewoners enthousiast van worden en hoe we die energie nu alvast kunnen vangen.”

 

Anderen helpen

Dat vindt ook Marlies een goede zaak. “Hoe eerder mensen zich bij elkaar betrokken voelen, hoe sneller en gemakkelijker ze contact zoeken en aansluiting vinden. Als je elkaar nu al kent, weet wat er speelt en gaat spelen, dan ben je ook straks sneller geneigd anderen te helpen of voor elkaar te zorgen, wat het een fijne plek maakt om te wonen of te werken. Onze bewoners kunnen niet zonder professionele zorg. Ook willen ze leuke dingen doen en beleven, andere mensen ontmoeten. Dan is het goed te weten dat je hiervoor zou kunnen aankloppen bij een van je buren in het gebouw.”

 

Vrijwillige basis

“We proberen dingen spontaan te laten gebeuren. Het moet uiteraard niet”, vult Dorothée aan. “Alles gebeurt op vrijwillige basis. Onze eerste groep huurders denkt bijvoorbeeld ook na over hoe en of de verschillende groepen Aaron-bewoners straks bij elkaar over de vloer kunnen komen, zoals in hun gezamenlijke huiskamer.“ Marlies: Andersom kijken wij of mensen die mogelijk behoefte hebben aan een praatje en willen meehelpen met koken, bijvoorbeeld bij ons kunnen eten. Ook gaan we de

kader Aaron

 wensen van de 10 jongeren van het Majstro-initiatief en hun ouders inventariseren. Zij wonen in een aparte vleugel van het gebouw, met een eigen ingang en horen er even zo goed helemaal bij.”

Waar in het gebouw de nodige lijntjes zijn gelegd, wordt ook met een ‘vitale blik’ naar buiten gekeken. Dorothée: “We hebben kennisgemaakt met een aantal projectontwikkelaars om ons heen, waaronder Living Inn Nijmegen, net als Aaron een bijzonder woonconcept. Het complex heeft onder meer een zwembad, restaurant en kinderopvang; allemaal aanknopingspunten voor mogelijke samenwerking.”

 

Positieve insteek

Wie Marlies en Dorothée zo hoort en ziet praten, kan alleen maar enthousiast zijn over wat zich vanaf de geplande opleverdatum, eind 2021, in en rondom Aaron gaat afspelen. “Ik geloof in een vitale woongemeenschap”, zegt Marlies. “Bewoners krijgen vanaf het begin het gevoel dat ze met zijn allen in een gebouw wonen, in plaats van op een eigen etage in een nieuw stadsdeel. Die positieve insteek helpt om mensen nieuwsgierig te maken naar elkaar en de omgeving.” Dorothée besluit: “Zo samen mogen bouwen, is een feestje!”  

 

 

Meer over Aaron

Meer lezen over Aaron? Check: 

 

 

 

De foto bij dit artikel is van William Moore, verkregen via Talis. 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media