LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Particulieren bouwen gezamenlijk woningen in de Waalsprong

Dinsdag 21 Augustus 2012 | reacties 2
ondertekening-cpo-bonapart

Op 16 augustus tekenden de leden van vereniging BONapart de documenten voor de grondoverdracht om de door hun zelf ontwikkelde woningen te bouwen in Oosterhout. De ontwikkelvereniging werd in 2010 opgericht door een groep enthousiaste particulieren, die naar aanleiding van een uitnodiging door GEM Waalsprong zelf een woning wilden realiseren. Met deze grondoverdracht van GEM Waalsprong naar de leden van de vereniging, kan de bouw gestart worden en wordt het eerste project voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de Waalsprong werkelijkheid.

 

Woning naar eigen wens
Binnen het door de vereniging ontwikkelde bouwplan zijn maar liefst vier typen woningen gepland. Dat maakt het mogelijk voor ieder budget een woning te realiseren; er wordt in dit project grofweg tussen € 250.000 en € 500.000 een kavel bebouwd. Naast de aanpassing aan financiële mogelijkheden is er ook alle ruimte geweest voor de individuele wensen van de toekomstige bewoners. De verschillende woningtypen vallen dan uiterlijk wellicht in dezelfde familie, achter de voordeur ziet iedere woning er anders uit en zijn individuele keuzes gemaakt. Zo ontwierp iedereen een woning op maat.
Er zijn in totaal nu 6 kavels verkocht, het plan omvat 9 woningen. Voor de resterende kavels hebben zich al belangstellenden gemeld. Verwachting is dan ook, dat voor gereed komen van het bouwtraject ook de laatste woningen binnen het plan worden verkocht.

 

Samen ontwikkelen, samen bouwen
GEM Waalsprong bood in 2010 deze eerste mogelijkheid voor collectief particulier opdrachtgeverschap in de Waalsprong. In de kleinschalige wijk Het Nijland in Oosterhout werd ruimte gereserveerd voor deze bijzondere manier van bouwen. BONapart inventariseerde zelf de wensen van haar leden, ging gezamenlijk op zoek naar een architect en liet een bouwplan ontwerpen. De toekomstige buren ontwierpen zo samen een bouwplan met optimale ruimte voor individuele wensen. Inmiddels is ook een aannemer gekozen. Door het gezamenlijk opdracht geven, en omdat een ontwikkelaarsfunctie wordt overgenomen door de vereniging, vallen kosten voor een woning naar eigen wens vaak lager uit dan een vergelijkbare woning op de reguliere woningmarkt. De vereniging wordt in haar proces van ontwikkelen en bouwen begeleid door een adviserend bureau, Bouwen in Eigen Beheer (BIEB). Marco Vlemmix, begeleider vanuit BIEB: ‘De woningen die nu ontwikkeld zijn, kun je nergens in de omgeving voor deze prijzen kopen’.

 

Moeilijke tijden
Hoewel iedereen blij is met de behaalde resultaten, heeft de vereniging in haar bestaan ook moeilijke tijden gekend. ‘Leden haakten af, omdat ze hun eigen woning niet verkocht kregen, ze durfden het risico niet aan. Er was binnen het oorspronkelijke bouwplan ruimte gereserveerd voor meer deelnemers’, volgens een van de leden. ‘Ik heb met deze woning echt een woonstap gemaakt. Er is straks veel meer ruimte op de benedenverdieping, en het wonen direct aan de wadi levert voor onze kinderen een veilige speelomgeving op.’

 

CPO in de Waalsprong
Inmiddels zijn er meer initiatieven gestart voor collectief bouwen in de Waalsprong. Zo is er in Lent, in de wijk Vossenpels, onder de naam ‘Plantjevlag’ de mogelijkheid om samen te bouwen en zijn kleine en grote verenigingen gestart met collectieve ontwikkeling van hun woningen.

 

Foto: Robert van Grinsven

« Terug naar het overzicht

Reacties

David (dinsdag 21 augustus 2012)

"Er zijn in totaal nu 6 kavels verkocht, het plan omvat 9 woningen. Voor de resterende kavels hebben zich al belangstellenden gemeld. Verwachting is dan ook, dat voor gereed komen van het bouwtraject ook de laatste woningen binnen het plan worden verkocht." Ik ben benieuwd wie het risico draagt van het mogelijk niet verkopen van de laatste 3 woningen. De grond is door GEM overgedragen. Is daarmee dit collectief de risicodrager in het geval van een verlies en komt dit dus voor rekening van de leden van dat collectief, waaronder de huidige 6 kopers? Of is er toch een of andere vage constructie bedacht wardoor de Gemeente het riscio draagt?

Communicatie GEM Waalsprong (woensdag 22 augustus 2012)

@David, Ieder bouwplan brengt risico met zich mee in deze tijd, en je hebt gelijk dat dat in dit geval ook is. Ontwikkelvereniging BONapart heeft een aannemer in de hand genomen, die zich bereid heeft getoond de overige kavels in het bouwplan aan te kopen. Het risico daarvan ligt dus bij hem. En zoals gezegd, er hebben zich al serieuze belangstellenden gemeld.

Plaats een reactie






« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media