LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Nijmegen tekent voor uitvoering Ruimte voor de Waal

Maandag 5 December 2011 | reacties 3
dyn-oost000120aangepast-06

Nijmegen heeft een overeenkomst gesloten met het Rijk om de uitvoering van de dijkverlegging bij Lent op zich te nemen. Deze week ondertekenden Staatssecretaris Atsma en wethouder Jan van der Meer hiervoor de realisatieovereenkomst. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de betrokken ministeries, de provincie Gelderland en het waterschap Rivierenland over samenwerking binnen het project. De dijkverlegging maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Binnenkort start de aanbesteding om gespecialiseerde bedrijven te selecteren voor het graaf- en bouwwerk. Het project kost 350 miljoen euro, deze worden door het Rijk gedragen. In 2016 dienen de dijkverlegging, de nevengeul en het stadseiland gerealiseerd te zijn.

 

In 2008 heeft Nijmegen de planstudie Ruimte voor de Waal op zich genomen. Zodoende kon de dijkverlegging als noodzakelijke riviermaatregel optimaal worden ingepast in het hart van de stad. Nijmegen heeft een plan gemaakt voor de aanleg van een rivierpark dat ruimte biedt aan groen en water, wonen en recreatie. Het plan heeft een breed draagvlak gevonden en trekt belangstelling uit binnen- en buitenland. Onlangs won het plan de Waterfront Center Honor Award in New York.

 

Ook voor de uitvoering van het project is nu afgesproken dat Nijmegen deze op zich neemt. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de realisatieovereenkomst die deze week door staatssecretaris Atsma (I&M) en wethouder Van der Meer is ondertekend. De eerste stap van de uitvoering is het starten van de aanbesteding voor de graaf- en bouwwerkzaamheden die door waterbouwkundige bedrijven verricht gaan worden. Verder zijn ook afspraken gemaakt met de andere betrokken overheden, zoals provincie, waterschap en twee ministeries (I&M, EL&I) om gezamenlijk zorg te dragen voor een goede projectuitvoering. Deze afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Nijmegen vindt het samen met de partners belangrijk dat er ook bij de uitvoering van het project veel aandacht is voor communicatie en draagvlak.

 

Om de risico’s op overstromingen te verminderen, treft de Nederlandse overheid ruim 30 maatregelen in het rivierengebied. De dijkverlegging langs de Waal bij Nijmegen-Lent is met 350 miljoen euro een van de grootste projecten van het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Bij Nijmegen krijgt de Waal een nevengeul en wordt een langgerekt eiland aangelegd pal tegenover de historische binnenstad. De nevengeul en het eiland bieden unieke kansen voor natuur, recreatie en wonen. Voor deze ingreep moeten 50 woningen en bedrijven plaats maken.

 

Persbericht gemeente Nijmegen 1 december 2011


 

« Terug naar het overzicht

Reacties

David (dinsdag 06 december 2011)

Betekent dit dat eventuele financiƫle risico's nu ook door Nijmegen gedragen worden, of dekt het Rijk ook die?

Gemeente Nijmegen (maandag 12 december 2011)

Het rijk financiert het project en is ook verantwoordelijk voor logische tegenvallers.

David (maandag 12 december 2011)

Goed om te lezen! Nijmegen loopt immers al genoeg financiƫle risico's in dit gebed.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media