LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Lichtkunstwerk Stadsbrug De Oversteek vormt dagelijks eerbetoon aan gevallenen

Vrijdag 26 Oktober 2012 | reacties 0
stadsbrug-hoogste-punt-bereikt

Bij de inbouw zijnde Nijmeegse stadsbrug De Oversteek herinnert niet alleen de naam aan de heldhaftige oversteek van de Amerikanen in september 1944. De brug krijgt ook een lichtkunstwerk dat verwijst naar de oversteek. Het lichtkunstwerk maakt gebruik van 48 paar lantaarnpalen op de brug. Deze lantaarnpalen staan symbool voor de 48 personen die de dood vonden bij de militaire actie, die onderdeel uitmaakte van Operatie Market Garden en die de bevrijding van Nijmegen inluidde.

 

Trage pas
Het kunstwerk laat iedere avond, bij het invallen van de schemering, de lantaarnpalen van zuid naar noord, paar voor paar aangaan, in het tempo van een trage pas. Zo wordt de oversteek elke dag symbolisch herhaald. Bij het aangaan van de openbare verlichting in de stad gaat ook de monumentenverlichting van start. Pas na het aangaan van de laatste lantaarnpalen wordt ook de rest van de brug aangelicht.

 

Atelier Veldwerk

Het kunstvoorstel is ontwikkeld door Atelier Veldwerk (Rudy Luijters, Onno Dirker) in samenspraak met Ney-Poulissen, de architecten van de brug. Voor wie de achterliggende betekenis van de verlichting niet kent levert het paarsgewijs aangaan van de verlichting een aantrekkelijk schouwspel op. Voor wie de symbolische waarde van de verlichting kent, vormt het lichtkunstwerk een herinnering aan de oversteek.

 

Monument keert terug

Het oorlogsmonument De Oversteek op de Oosterhoutsedijk, dat tijdelijk is verwijderd vanwege de bouwwerkzaamheden, keert bij oplevering van de brug weer terug. Omdat het monument in slechte staat is, wordt op dit moment samen met de belanghebbenden onderzocht of het monument hersteld kan worden of dat het moet worden vernieuwd.

 

Hoogste punt bereikt

Deze week is bij de bouw van de stadsbrug het hoogste punt bereikt. Een feestelijk moment, dat natuurlijk fotografisch is vastgelegd. Bekijk hier de foto's van het totale bouwproces. 

 

Bron: persbericht gemeente Nijmegen, 23 oktober 2012

Foto: Thea van den Heuvel

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media