LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Lampenfabriek in Lent huisvest straks gezondheidscentrum en wooninformatiecentrum

Nieuw academisch gezondheidscentrum voor de Waalsprong

Donderdag 1 September 2011 | reacties 10
thermion

Aan de Prins Mauritssingel, de noordelijke entree van Nijmegen, ligt de voormalige Thermion-Radiolampenfabriek, momenteel eigendom van GEM Waalsprong. Met de ondertekening van meerdere contracten op 5 september aanstaande, wordt het officiële startschot gegeven voor een grootschalige verbouwing van het pand. Het UMC St Radboud zet er het innovatieve academische gezondheidscentrum Thermion op, samen met een groot aantal zorgverleners in de eerste lijn. Ook komt er een bijzondere horecagelegenheid voor wijkbewoners en voor de gebruikers van het gebouw. GEM Waalsprong opent er zijn kantoren én een wooninformatiecentrum voor de huidige en toekomstige bewoners van de nieuwe Nijmeegse wijken aan de Lentse kant van de Waal.

 

Maatschappelijke functie
Met de bouw van de nieuwe wijken van de Waalsprong kwam behoefte om Thermion, dat de laatste jaren als bedrijfsverzamelgebouw fungeerde, een nieuwe bestemming te geven. Gebiedsontwikkelaar GEM Waalsprong kocht het pand aan en maakte een plan voor een multifunctioneel centrum met maatschappelijke waarde. GEM heeft in UMC St Radboud een belangrijke partner gevonden om het pand een sterke functie voor de nieuwe wijken van de Waalsprong te geven.

 

Academisch gezondheidscentrum
Na de verbouwing zal een groot deel van Thermion het gelijknamige nieuwe Academische Gezondheidscentrum Thermion huisvesten. Het concept van dit gezondheidscentrum is uniek voor Nederland. Het is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud en vele plaatselijke zorgaanbieders in de eerste lijn: een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiepraktijk, een caesartherapeut, apotheek, tandarts, mondhygiëniste, (kinder-)psycholoog, logopedist, thuiszorg, verloskundigen en maatschappelijk werk. De zorgaanbieders gaan niet alleen fysiek samenwerken onder één dak, maar ook concreet invulling geven aan geïntegreerde zorg voor de patiënt. De ontwikkeling van het gezondheidscentrum vindt plaats in nauwe samenwerking met partners uit de welzijnssector en public health (maatschappelijk werk, WMO, GGD Nijmegen).
Nieuwe concepten die in Thermion toepassing gaan vinden, zijn onder andere groepsspreekuren, bijvoorbeeld voor diabetespatiënten en voor mensen die een beroerte hebben gehad, en een directe televerbinding (‘Health Bridge’) met het UMC St Radboud. Die maakt het mogelijk dat de eerstelijnszorg en de patiënt vanuit Thermion gezamenlijk en rechtstreeks specialisten in het Radboud raadplegen.

 

Proeftuin
Afdelingen van het UMC St Radboud zullen Thermion gebruiken voor controle en (na)behandeling van bepaalde kwetsbare patiënten die aan de noordzijde van de Waal, in de Liemers en in de Achterhoek, wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een nieuwe nier hebben gekregen, reumapatiënten die slecht ter been zijn en mensen die palliatieve zorg of gespecialiseerde pijnbestrijding krijgen. Hun reistijd naar Thermion is een stuk korter dan de reistijd naar het Radboud. Toch zal Thermion geen ‘buitenpoli’ van het Radboud worden. Thermion wordt vooral een proeftuin van het UMC St Radboud voor transmurale experimenten en nieuwe vormen van samenwerking met de eerste lijn.

 

Duurzaam
Een letterlijke proeftuin ligt straks op het dak van Thermion. Daar worden verschillende technieken van duurzaamheid getest en tentoongesteld. Particulieren, ontwikkelaars, aannemers en andere belangstellenden kunnen zo kennis maken met duurzame bouwtoepassingen in energiegebruik, materiaalgebruik, afval, waterverbruik en ecologie. Zo zijn er bijvoorbeeld de nieuwste zonnecollectoren te zien en worden de mogelijkheden voor het maken van groendaken gepresenteerd.

 

Gezonde horeca
Ook zal horeca een plaats innemen in Thermion. Enerzijds voor de buurtbewoners, anderzijds als lunchruimte en ontmoetingsplaats voor de mensen die in Thermion werken. Streven is de horecagelegenheid zo in te vullen dat hij tevens een rol speelt in het thema ‘gezond eten en bewegen’. Dit onderwerp verbindt de aandachtsgebieden van de zorgaanbieders en biedt de mogelijkheid voor gezamenlijke initiatieven.

 

De eerste gebruiker van Thermion neemt in het voorjaar van 2012 al zijn intrek: het Wooninformatiecentrum Waalsprong opent dan in tijdelijke vorm zijn deuren. In de zomer kan men in Thermion ook voor het academische gezondheidscentrum terecht.
 

« Terug naar het overzicht

Reacties

miep (dinsdag 24 januari 2012)

zijn de toekomstige horeca faciliteiten en mogelijkheden al vervuld.

Communicatie Waalsprong (woensdag 25 januari 2012)

Er zijn op dit moment nog gesprekken met mogelijke investeerders in het horeca-gedeelte. Er is helaas nog geen uitsluitsel te geven hoe de horeca wordt ingevuld.

mark (zondag 05 februari 2012)

zijn er nog mogelijkheden tot het huren van ruimte?

Jordan (zondag 12 februari 2012)

Wat wordt er verstaan onder bijzondere, gezonde horeca? Gemeente Nijmegen beloofde een gezellig buurtcafe zoals in Bottendaal, Nijmegen Oost. Waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen. (na werktijd uiteraard) Als ik dit zo lees kruipt bij mij weer het gevoel dat het een gesubsideerde gelegenheid wordt die dicht gaat als wij "nieuwe" lentenaren thuis komen van werk. Waar je dan alleen je een onbespoten broodje kan eten van 15 euro ipv lekker borrelen.

Kat (donderdag 31 mei 2012)

ik zou graag willen weten of er al een ondernemingsplan voor de Horeca is.

jip (dinsdag 05 juni 2012)

Welke huisarts en tandarts komen er in het Thermion? Ons huis op loopafstand van het thermion wordt straks opgeleverd en zou me graag bij de huisarts inschrijven die dadelijk ook in het thermion komt te zitten.

Ewelina (vrijdag 24 augustus 2012)

Is het mogelijk om een zaal voor yoga lessen te huren?

Margot (dinsdag 23 oktober 2012)

Is er interesse in (medische dan wel ontspannings-) massage?

Redactie waalsprong.nl (dinsdag 23 oktober 2012)

@Margot Er is momenteel geen ruimte meer beschikbaar in Thermion, maar wellicht is er binnen het Academisch Gezondheidscentrum nog ruimte beschikbaar, die aan u onderverhuurd kan worden. Per mail stuur ik u de contactpersoon daarvoor.

linda (dinsdag 24 september 2013)

Welke mondhygiëniste zit in dit gebouw? Kunt u mij zijn/haar gegevens sturen. Zelf ben ik ook mondhygiëniste.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media