Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.
Ruim een jaar na de bouwstart opende ‘De Verbinding’ begin maart jl. haar deuren. Tijd dus voor een bezoek aan Manon Prévoo, schoolleider van het kindcentrum in de Stelt-Zuid, waar ontwikkelruimte, ontmoeting en de zichtbare ‘link met buiten’ het dagelijkse ritme bepalen.
Nu de wittebroodweken voorbij zijn, maakt Manon Prévoo, schoolleider van De Verbinding, graag ruimte en tijd voor een rondleiding door ‘haar’ gebouw. “Vanochtend had ik een paar oud-collega’s uit Groningen op bezoek. Ze wilden inspiratie opdoen voor hun nieuwe school. Iets wat wij zelf ook hebben gedaan. Ons ontwerp is bijvoorbeeld gelinkt aan de Noord-Nederlandse ‘kop-hals-romp-boerderij’, omdat we per se ‘ontmoeting’ wilden stimuleren. Zoals de boer en de knecht in de kop van de boerderij hun klompen uitschopten, doen kinderen hier ook hun schoenen uit als ze binnenkomen. Onze centrale benedenruimte is de plek waar je anderen tegenkomt, samen koffiedrinkt; een soort dorpsplein waar je met elkaar verbinding maakt en zoekt voor ‘het goede gesprek’.”
Eén veilige wereld
Sinds de start van De Verbinding (2018), in toen nog een noodvoorziening, telt Lent vier basisscholen, zodat er écht wat te kiezen valt. Manon: “Het Geldershof is van oudsher een traditionele school, Het Talent een traditionele vernieuwer en De Verwondering de allernieuwste vernieuwingsschool. Wij hebben gekozen voor een positie ‘ergens in het midden’, tussen traditioneel en vernieuwend. Centraal staan bij ons het samen opvoeden, samen groot worden en samen leren ontdekken wie je eigenlijk al bent. Verder vinden we huiselijkheid en vriendelijkheid heel belangrijk, hechten we veel waarde aan het creëren van rust, reinheid en regelmaat. De school, kinderopvang en BSO in ons kindcentrum vormen samen één veilige wereld, waar kinderen een grote familie zijn, als maatjes elkaar helpen. Al zorgen we er ook voor dat ze hun leerdoelen halen en uitstromen naar de plek waar ze horen.”
Stapsgewijs doorgroeien
En die kinderen zitten allemaal op het ruim opgezette en gezellig ingerichte leerplein. Hier krijgen ze met hun eigen mentorgroep les in een ‘open’ lokaal, al maken ze geregeld uitstapjes naar de centraal gelegen ruimte om ‘vakonderwijs’ te volgen. “We hebben nu ongeveer 200 kinderen, van leerjaar 1 tot en met 5”, vertelt Manon. “Idee is om stapsgewijs door te groeien naar een maximum van 400. Ook het KION kiest voor die gefaseerde aanpak. Zij draaien nu twee groepen met in totaal zo’n 30 kinderen, maar hebben plaats voor 64 baby’s en peuters.”
Binnen naar buiten halen
Dat De Verbinding alle mogelijkheden biedt én heeft om door te groeien, blijkt ook uit de faciliteiten op de eerste verdieping waar onder meer het muzieklokaal, techniekatelier en de sportzaal hun plek hebben gekregen, samen met letterlijk de grootste blikvanger: de theaterruimte annex bibliotheek. “Kijk”, wijst Manon naar de lichtblauwe LED-stroken langs de bovenrand van het plafond. “Die komen overal terug in het gebouw, ook weer als verbindend element. Verder is dynamische verlichting aangebracht die ‘meebeweegt’ met het dagritme, wat tegelijkertijd energiebesparend werkt. Zoals je ziet, hebben we veel grote ramen. Het is een heel licht en open gebouw. Wat ook moet in deze prachtige omgeving. Het is de ideale plek om buiten naar binnen te halen, en andersom.”
Eigen dierenweide en moestuin
Daarmee zegt Manon niets teveel, want het uitzicht vanaf het achterbalkon op groene schoolplein mag er zijn. Voor de kijkers links staan houten speeltoestellen en een amfitheater annex vuurplaats, rechts bevinden zich de buitenbedjes van de kinderopvang naast een speciaal ingerichte plek voor de allerkleinsten. Manon: “In het midden van het terrein komen nog een dierenweide voor kleine diertjes en een moestuin. Idee is dat alle kinderen, jong en oud, hier samen voor gaan zorgen. Aan de voorkant van het gebouw hebben we ook een verharde speelplaats, waar kinderen kunnen voetballen en basketballen. De houten basketbalpaal hebben we van de wijk gekregen, via een actie op ‘Mijnwijkplan’. Er komt nog een watertappunt, ook op initiatief van de bewoners.”
Echte buurtschool
Dit sluit mooi aan op de buurtschool die De Verbinding wil zijn, vertelt Manon. ”We hebben het gebouw zo ingericht dat wijkbewoners en professionals onze ruimtes en voorzieningen kunnen reserveren en gebruiken voor bijvoorbeeld vergaderingen of kleine bijeenkomsten. Ook ’s avonds en in het weekend. Verder willen we graag samen met de wijk werken aan het moestuinonderhoud en de verzorging van onze diertjes. Het moet echt een speelplaats worden voor kinderen in de wijk.”
Alles moet samenkomen
Manon, zo’n 25 jaar werkzaam in verschillende onderwijsrollen- en functies, kent het vakgebied op haar duimpje. Toch was het bouwen van een eerste, ‘eigen’ school ook voor haar een klus van de buitencategorie. “Ik vond het prachtig en geweldig om te doen, maar het was vooral heel spannend. Je gebouw, je visie, je team: alles wat op papier is bedacht, moet nu samenkomen. Het is een open deur, maar dit project heeft me opnieuw geleerd hoe belangrijk het is om goed te communiceren, flexibel mee te schakelen en duidelijk te zijn in je eisen en wensen. Iemand in het bouwteam zei het zo: ‘het was echt kneiter-hard werken, maar omdat jij de lat voor jezelf zo hoog legde, deden wij dat ook. We wilden dit samen met jou bereiken’. Een mooier compliment kun je niet krijgen, toch?”
Foto: Manon Prévoo
Ruimte huren in De Verbinding?
Kijk voor meer informatie op www.de-verbinding.info. Of neem contact op met Manon Prévoo ( manon.prevoo@conexus.nu).
Lees ook:
Duurzaamheid op één bij De Stelt en de Verbinding - 16 oktober 2020
Bouw kindcentrum De Verbinding gestart - 23 maart 2021
Gymzaal De Stelt en kindcentrum De Verbinding exclusief natuurinclusief – 8 oktober 2021
Kijk voor meer informatie over Onderwijs en Kinderopvang in de Waaslsprong op:
Onderwijs en Kinderopvang in de Waalsprong