LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Ecologische woonprojecten Vossenpels van start

Maandag 16 December 2013 | reacties 0
logo-plant-je-vlag

Met de toekenning van 500.000 euro subsidie vanuit het Impulsplan van de provincie Gelderland is de financiering rond en start Talis met de bouw van twee unieke ecologische bouwprojecten in de Vossenpels in Lent.

In Nijmegen werkt, op initiatief van twee woongemeenschappen, woningcorporatie Talis samen met de toekomstige bewoners aan een bijzonder nieuwbouwconcept: duurzaam en gemeenschappelijk wonen in sociale huurwoningen. De gehele voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van de plannen gebeurt in nauwe samenwerking met de bewoners via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). De wensen van de bewoners zijn bepalend. De beide projecten vallen onder het initiatief Plant je Vlag in de Vossenpels, waarbij de gemeente ruimte biedt aan zelfbouw.

Voorbereiding
De voorbereidingen van de projecten zijn gestart in 2010 vanuit de wens van de twee woongemeenschappen om duurzaam te bouwen en samen te leven. Beiden willen naast duurzaamheid graag hun eigen identiteit kwijt in de projecten. Bij Meergeneratie Wonen Nijmegen (MWN) staan de gemeenschapsontwikkeling tussen verschillende generaties en stilte & spiritualiteit centraal. Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (Iewan) richt zich vooral op zelfbouw en zelfbeheer. De totale investering bedraagt ruim 10 miljoen euro. De uniciteit van het project leidt er echter toe dat de beide projecten alleen gebouwd kunnen worden met subsidie en sponsoring. Afgelopen jaar is hier hard aan gewerkt. Met de toekenning eerder dit jaar van 300.000 euro subsidie van de gemeente Nijmegen en de toekenning van de 500.000 euro subsidie van de provincie kunnen beide projecten daadwerkelijk van start.

Duurzaam
Voor Talis gaat het om een compleet nieuwe aanpak. Nieuw als het gaat om ecologisch bouwen, maar nieuw is ook de mate waarin de toekomstige bewoners invloed en zeggenschap hebben als het gaat om hun woning en inrichting van de woonomgeving. Het toepassen van duurzame energie en materialen is goed voor het milieu en klimaat, maar leidt ook tot lagere woonlasten voor huurders. Wanneer woningcorporaties betaalbare woningen willen blijven verhuren, ontkomen ze niet aan energie- en isolatiemaatregelen. Met de realisatie van deze bewonersinitiatieven maakt Talis hierin een flinke sprong voorwaarts.
Beide projecten kijken verder dan de basale bouwstenen voor het milieuvriendelijk bouwen. Ramen op het zuiden kunnen bijvoorbeeld zorgen voor veel extra warmte en licht binnen. Bovendien worden de ramen van driedubbel glas met metaaloxyde-afwerking. Ook de kozijnen en deuren zijn extra geïsoleerd. Om het energieverbruik verder terug te dringen zet MWN in op zonnecollectoren, gekoppeld aan een warmtepomp. Deze zorgt voor warm water in de woningen en regelt de verwarming van de huizen. Iewan maakt gebruik van een collectieve pelletkachel voor de verwarming. De pelletkachel verwarmt water door zeer efficiënte verbranding van houtpellets die uit afvalhout geproduceerd worden. Voor de opwekking van elektriciteit komen zonnepanelen. Binnen in de huizen is er sprake van ventilatie met warmteterugwinning. Ook wordt ingezet op LED-lampen en energiezuinige apparatuur en witgoed. De gedeelde wasmachines zullen bijvoorbeeld in ieder geval A++ zijn.
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het gebruik en delen van duurzame materialen. Het gaat ook om sociale duurzaamheid. De toekomstige bewoners zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van hun wijk. Iewan en MWN gaan ook actief meehelpen tijdens de bouw. Strobouw leent zich hier bij uitstek voor. Het stapelen van stro en afwerken is arbeidsintensief, maar relatief eenvoudig. Zelf meewerken tijdens de bouw levert een besparing op de bouwkosten op. Daarnaast verhoogt het de betrokkenheid van de toekomstige bewoners. Zo wordt bij het bouwen niet alleen de basis gelegd voor duurzame woningen, maar ook voor een duurzame buurt.

 

Start
In totaal worden 63 duurzame, sociale huurwoningen gerealiseerd. MWN ontwikkelt daarnaast nog 8 koopwoningen. De bouw van de woningen voor Iewan start dit voorjaar. MWN volgt uiterlijk in september. De bouwtijd van beide projecten bedraagt ongeveer een jaar.

 

Bron: persbericht Talis, 12 december 2013

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media