LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Bebouwbare Dijk wordt duurzame en collectieve wijk De Waalhoven

Vrijdag 18 December 2020 | reacties 3
barcodeview-b

De gemeente Nijmegen heeft in een Europese aanbesteding uit drie kandidaten het plan van de ontwikkelcombinatie BPD/VanWonen geselecteerd als beste invulling van het gebied de Bebouwbare Dijk, onderdeel van de dijkzone Hof van Holland en Woenderskamp.

 

BPD/VanWonen gaat hier circa 570 woningen en voorzieningen realiseren met woontorens op de Waaldijk en laagbouw daarnaast. Ze vormen samen meerdere groene hoven en een duurzaam collectief landschap. De uitgangspunten ‘duurzaam’, ‘collectief’ en ‘landschap’ vormen de basis van deze nieuwe leefomgeving, die ‘De Waalhoven’ is genoemd. 

 

Het plan De Waalhoven ligt aan weerszijden van de stadsbrug ‘De Oversteek’. BPD/VanWonen creëert hier vier hoven met elk een eigen identiteit en veel gemeenschappelijke buitenruimte. Nijmegenaren wandelen straks tussen hoogwaardige architectuur met groene gevels en terrassen in het omliggende struinlandschap rond de Waaldijk. Gebouwen en (bestaande) natuur integreren op harmonieuze wijze met elkaar. Groene daken, terrassen, collectieve tuinen en struinlandschap vormen samen een toegankelijk geheel, dat bewoners en bezoekers verleidt tot bewegen en gezond samenleven.

 

Wethouder Noël Vergunst: “BPD/VanWonen maakte met De Waalhoven een verrassend plan voor de Bebouwbare Dijk dat je de stad aan beide zijden van de Waal laat ervaren. De Bebouwbare Dijk is een unieke plek in de Waalsprong. Daar heeft BPD/VanWonen op ingespeeld door een uitgekiend landschapsontwerp, dat zorgt voor een uniek, inclusief en duurzaam leefgebied voor bewoners en bezoekers.”

 

Inclusieve wijk 

De groene binnenhoven creëren een leefomgeving die intimiteit en veiligheid biedt en uitnodigt tot spontane ontmoeting. Er ontstaat een wijk waar iedereen kan wonen. BPD en VanWonen zien in het verruimen van het aanbod van betaalbare huurwoningen een mogelijkheid om de vastgelopen woningmarkt open te breken. Beide gebiedsontwikkelaars hebben een eigen woningfonds voor middeldure huurwoningen. Dertig procent van de woningen wordt middeldure huur en in deze eigen woningfondsen opgenomen. Daarnaast komen er zorgwoningen en goedkope, middeldure en duurdere koop.

 

Gezonde, autoluwe leefomgeving

Het plan is autoluw en gericht op lopen, fietsen, spelen en bewegen. Met veel ruimte voor elektrische deel(bak)fietsen en deelauto's, zodat duurzame mobiliteit bereikbaar en betaalbaar is voor iedereen, ongeacht inkomen of leeftijd. Er komt een parkeerregistratiesysteem waardoor gebruik van parkeercapaciteit optimaal wordt benut en kan worden ingespeeld op toekomstige wijzigingen in autogebruik. Zonnepanelen op de daken wekken voldoende duurzame energie op voor de eigen (mobiliteits)behoefte.

 

Toekomstbestendig bouwen

De duurzame wijk zal voor meer dan 50% circulair gebouwd worden. BPD/VanWonen wil dat onder meer bereiken door alle grondgebonden woningen en minstens één toren te bouwen in hout. Zo ontstaat een klimaatbestendige wijk die klaar is voor iedere denkbare toekomstige ontwikkeling: van stijgend of dalend water en hergebruik van materialen, tot lokaal voedsel produceren en zelf energie opwekken.

 

Planning

Medio 2022 zullen de eerste woningen in verkoop gaan en vanaf begin 2023 zal er gebouwd worden. De gehele planontwikkeling zal ruim 5 jaar duren.

 

de waalhovende waalhoven

 

« Terug naar het overzicht

Reacties

A. Klaassen (woensdag 13 januari 2021)

Hier meer foto's: https://www.kcap.eu/nl/news/2021/team_kcap_with_barcode_architects_and_lodewijk_baljon_landschapsarchitecten_design_de_waalhoven_nijmegen_for_vanwonen_bpd

Redactie Waalsprong (dinsdag 09 februari 2021)

Omdat de link hierboven in de reactie van A. Klaassen niet helemaal goed werkt, hieronder een verkorte versie van de link naar het bericht: tinyurl.com/o15pszu7

Redactie Waalsprong (dinsdag 09 februari 2021)

Omdat de link hierboven in de reactie van A. Klaassen niet helemaal goed werkt, hieronder een verkorte versie van de link naar het bericht: tinyurl.com/o15pszu7

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media