LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Archeologie nodigt uit: komt u langs op 3 mei?

Woensdag 25 April 2018 | reacties 0
gk1-pijlpunten

Komt u op 3 mei ook naar de publieksdag bij opgraving ’t Klumke?

 

Op de plek waar basisschool De Uitdaging gebouwd wordt, starten eind april archeologen van de gemeente Nijmegen met hun onderzoek. In de Week van de Romeinen, op donderdag 3 mei, kan iedereen die dat wil de opgraving bezoeken. De ingang van het terrein vindt u op het kruispunt van de Keizer Hendrik VI-singel en de Hella Haassestraat in Nijmegen-Noord tussen 11 en 17 uur.

 

Op dit terrein, ’t Klumke, wonen al eeuwenlang mensen. Al in 3700 voor Christus woonden hier boeren, de eerste bewoners van de oostelijke Betuwe. Deze mensen gebruikten gereedschap van vuursteen. Veel van deze voorwerpen zijn bij opgravingen terug gevonden, zoals pijlpunten. Het lijkt erop dat veel van deze voorwerpen ter plekke zijn gemaakt.

 

archeologie Grote Boel Romeinen

In de Romeinse tijd werd het gebied door de inheemse bevolking gebruikt als grafveld. De doden werden gecremeerd waarna de resten werden begraven. Vaak gaven de nabestaanden voorwerpen mee.

 

Frontlinie

Daarnaast zijn op deze locatie veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Tijdens operatie Market Garden lag de Betuwe midden in de frontlinie en werd er hier veel gevochten. Granaten, kogels en zelfs een compleet luchtafweergeschut zijn uit de grond gehaald. En zijn er sporen van schuttersputjes gevonden.

 

Kom langs!

Vondsten uit al deze perioden presenteren we in een keet. Natuurlijk kan je rondlopen over het terrein en de archeologen die aan het werk zijn vragen stellen. Voor kinderen is er een leuke quiz samengesteld.

Welkom dus bij het onthullen van ons verleden. Tip: Kom zoveel mogelijk op de fiets, er zijn weinig parkeermogelijkheden. En de opgraving is op een bouwterrein. Hou hier rekening mee door stevige schoenen aan te trekken.

 

 

Archeologie Grote Boel

 

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media