LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

'Ruimte voor de Waal’ wint prestigieuze award

Maandag 31 Oktober 2011 | reacties 0
ruimtevoordewaalimpressievanuithetoosten

Internationale erkenning voor Nederlandse aanpak hoogwaterveiligheid: ‘Ruimte voor de Waal’ bij Nijmegen wint prestigieuze Waterfront Center Award.

 

Op 29 oktober is in New York de Waterfront Center Award 2011 toegekend aan het plan ‘Ruimte voor de Waal’ bij Nijmegen. Het plan, onderdeel van Ruimte voor de Rivier, combineert hoogwaterveiligheid met de aanleg van een rivierpark in het hart van Nijmegen. De jury roemt de wijze waarop omwonenden zijn betrokken, de innovatieve combinatie tussen hoogwaterbescherming en gebiedsontwikkeling en de kennisdeling met riviersteden in de buurlanden. De gemeente Nijmegen heeft het plan voor de ingreep opgesteld met ondersteuning van ingenieurs- en adviesbureau Royal Haskoning.

 

In de afgelopen jaren ging de prijs onder andere naar waterprojecten in Sydney, Dallas en New York. “We zijn trots dat Nijmegen nu in deze lijst van wereldsteden voorkomt. Deze Award toont aan dat de Nederlandse kennis van watermanagement internationaal sterk onderscheidend blijft”, zegt Ingwer de Boer, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier.

 

Om de risico’s op overstromingen te verminderen, treft Rijkswaterstaat op meer dan 30 plaatsen maatregelen in het rivierengebied. “We verbeteren de hoogwaterveiligheid en geven een nieuwe impuls aan het gebied", aldus De Boer. Dit staat ook centraal in het Europese kennisdelingsproject, FloodResilienCity, waar behalve Nijmegen onder andere ook het Franse Orléans, Parijs en Ierse Dublin deel van uitmaakt. ‘Ruimte voor de Waal bij Nijmegen’ is met 350 miljoen euro een van de grootste en meest toonaangevende projecten van Ruimte voor de Rivier. Bij Nijmegen krijgt de Waal een nevengeul en wordt een langgerekt eiland aangelegd pal tegenover de historische binnenstad. De nevengeul en het eiland bieden unieke kansen voor natuur, recreatie en wonen. Voor deze ingreep moeten 50 woningen en bedrijven plaats maken.

 

Ruimte voor de Waal gezien vanuit het westen, impressieDe Waterfront Center Award is een internationaal instituut dat de ontwikkeling van stedelijke waterfronten wil stimuleren en onder de aandacht wil brengen. De organisatie houdt jaarlijks een congres in New York en reikt er awards uit aan succesvolle waterprojecten. Ruimte voor de Waal bij Nijmegen heeft de Top Honor Award gewonnen in de categorie ‘planvorming’. De jury roemt vooral de wijze waarop omwonenden zijn betrokken bij het plan, hoe een innovatieve combinatie is gemaakt tussen hoogwaterbeheersing en gebiedsontwikkeling, en hoe kennis is gedeeld met riviersteden in de buurlanden.

 

Wethouder Jan van der Meer, Ruimtelijke Ontwikkeling Waalsprong, is verheugd over de prijs. “Het is een waardering van onze aanpak in de planfase. Maar vooral ook een stimulans om de ambities waar te maken in de uitvoering van het project.” De dijkverlegging, het graven van de nevengeul en de aanleg van het eiland dienen uiterlijk in 2016 klaar te zijn. Daarna zal de inrichting van het eiland, waaronder bebouwing plaatsvinden.

 

Frank Heemskerk, lid Raad van Bestuur van Royal Haskoning: “We zijn als Royal Haskoning heel blij met deze prijs. De verhoogde kans op overstromingen als gevolg van klimaatverandering is omgezet in een impuls voor de regio Nijmegen. We vinden de prijs een erkenning van het feit dat een hogere waterveiligheid en een hogere ruimtelijke kwaliteit dus juist samen kunnen gaan. Ruimte voor de Waal is een complex multidisciplinair technisch project met een uitdagende maatschappelijke component en we zijn als Royal Haskoning trots op dit plan met internationale allure!”.
 

Persbericht gemeente Nijmegen 30 oktober 2011

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media