LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Onverwachte vondst van een kasteel bij opgravingen in Lent

Donderdag 14 Februari 2013 | reacties 0

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) wordt op dinsdag 19 februari 2013 om 20.00 uur een lezing verzorgd door de AWN, archeologische werkgroep Nijmegen, vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Deze lezing van archeoloog Cees Koot over de opgraving van het kasteelterrein bij Lent is ook voor niet-leden van de werkgroep toegankelijk.

 

Dijkteruglegging

Van 21 mei tot en met 16 november 2012 hebben archeologen van het Bureau Archeologie en Monumenten Nijmegen opgravingen verricht in het plangebied Dijkteruglegging bij Lent. Ze hebben ruim 10 hectare opgegraven om zo meer te ontdekken over hoe onze voorvaderen hun omgeving inrichtten tot een landschap voor hun dagelijks agrarisch bestaan. Een landschap waarin het goed toeven was en dat ook strategisch van belang was, een gebied dat het waard was om voor te vechten. Kortom een landschap vol sporen van het verleden.

 

Gehucht

Bij het onderzoek in Lent is ondermeer vastgesteld dat aan de Griftdijk-Zuid sporen van lintbebouwing langs de Grift liggen. Aangezien deze 17e /18e eeuwse relicten van bewoning en werken zouden worden vernietigd door het uitgraven van de nevengeul en het aanleggen van de nieuwe dijk is besloten die sporen op te graven. Mogelijk zouden bij deze opgraving ook sporen en vondsten van voorgangers van die bewoning worden aangetroffen. Over die voorgangers weten we nu iets meer: een deel blijkt te hebben gewoond in een kasteel, een ander deel in een gehuchtje dat vanaf ruwweg 1200 na Christus ontstond. Cees Koot zal tijdens zijn lezing niet alleen stilstaan bij de opgraving van dit kasteelterrein, maar u ook vertellen waarom en hoe de vondsten van deze opgraving zullen worden bestudeerd.

 

Lezing

De lezing is voor iedereen gratis toegankelijk. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u zeker zijn van een plaats, dan kunt u zich aanmelden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 024-3293699 (tijdens openingstijden van het Huis, di-za 11.00-17.00 uur; koopzondagen 12.00-17.00 uur). Voor de leden van de Archeologische Werkgroep Nijmegen (AWN) zijn voldoende plaatsen gereserveerd. Inloop is vanaf 19.30 uur.

 

Bron: persbericht gemeente Nijmegen, 14 februari 2013

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media