Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.
Het in Scandinavië razend populaire floorball heeft ook in het noorden van Nijmegen voet aan de grond gekregen sinds de oprichting van de Floorball Flames in 2010. Zo’n 85 enthousiaste leden werken zich wekelijks in het zweet tijdens de snelste, misschien wel leukste zaal-teamsport voor jong én oud. Bestuurslid Manuel van Baarsen weet er alles van.
Floorball laat zich qua beleving, opzet, regels en een bank vol wisselspelers het best vergelijken met ijshockey, maar dan op sportschoenen, met een lichtgewicht kunststof stick en een zachte plastic ‘gaten’-bal. Senioren en oudere jeugdspelers spelen grootveld met vijf veldspelers en een keeper. Hun wedstrijden duren drie keer 20 minuten. Jonge(re) jeugdteams bestaan uit drie veldspelers en een keeper. Zij kruisen de floorball-sticks op een klein veld tijdens wedstrijden van drie keer 10 minuten.
Gestage opmars
Floorball, groot gegroeid in Zweden, is bezig aan een gestage opmars in andere Europese landen zoals Finland, Zwitserland en Tsjechië. Ook Nederland heeft, met ruim 1200 actieve leden, het floorballen ontdekt. Helemaal vreemd is dat niet, vertelt Manuel van Baarsen, bestuurslid van de Floorball Flames. “Floorball heeft vrij eenvoudige regels en dankzij de boarding ligt het spel nauwelijks stil. Natuurlijk komt er techniek bij kijken en is tactiek belangrijk, zeker bij de senioren, maar je speelt al snel een aardig partijtje mee.”
Aanstekelijke sport
Zelf maakte hij via zijn twee zoons voor het eerst kennis met floorball. “Mijn oudste zoon is in 2015 lid geworden van de Flames en was meteen verkocht. Mijn jongste voetbalde een jaar bij DVOL, maar is, mede door het enthousiasme van zijn broer, overgestapt naar het floorball.”
Van lieverlee raakte Manuel zelf ook in de ban van misschien wel de snelste zaalsport van Nederland. “Ik ben begonnen als coach van het jeugdteam van mijn oudste zoon. Toen twee jeugdtrainers door privéomstandigheden moesten stoppen, besloot ik bij de NeFUB (de bond, red.) een trainerscursus te volgen om jeugdtrainer te worden. Omdat ik alle oefeningen goed wilde uitvoeren, ben ik uiteindelijk ook zélf gaan spelen. Elke donderdagavond train ik mee met de senioren. Dat is wennen, ik ben van huis uit een hardloper, maar ik red me aardig, pak zelfs heel af en toe een doelpuntje mee. Het is goed voor mijn conditie en bovenal een heel aanstekelijke sport, weet ik nu uit eigen ervaring.”
Nationaal herenteam
Mede die aanstekelijkheid heeft ervoor gezorgd dat de Flames sinds de oprichting in 2010 hun plekje hebben gevonden in het Nijmeegse sportlandschap. Anno 2021 telt de vereniging - die haar thuisbasis heeft in sporthal De Triangel - 85 leden, verdeeld over drie herenteams, twee damesteams, drie jeugdteams (E/D, C en A/B), en een ‘Club van 50’- seniorenteam. Manuel: “Onze heren- en damesteams draaien lekker mee in hun competities. Vanuit Heren 1 zitten zelfs vijf spelers in het Nationaal Herenteam Floorball. De meeste senioren komen uit Nijmegen en omgeving. Onder hen zijn ook voormalige spelers van de Nijmeegse studenten-floorballvereniging de Hot Shots. Sommigen hebben zelfs letterlijk de oversteek gemaakt en wonen nu in Nijmegen-Noord.”
Minder jeugdleden
Dat de Flames momenteel maar één E/D-jeugdteam kunnen opstellen, heeft volgens Manuel alles te maken met corona. “Twee jaar geleden hadden we nog vier E/D-jeugdteams, met bijna allemaal kinderen uit Nijmegen-Noord. Net als andere sportclubs, hebben ook wij lang niet kunnen trainen en spelen. Doordat we veel minder jeugdleden hebben dan bijvoorbeeld voetbalvereniging DVOL en teams heel klein zijn, hoeven er maar twee of drie kinderen te stoppen en je hebt al geen team meer.”
BSO-clinics
Toch weet hij zeker dat de jongste jeugdafdeling de boost krijgt die het verdient. “Floorball vindt langzaam zijn weg in het onderwijs via gymlessen op school. Dat is positief. Ook onze jaarlijkse door de gemeente geïnitieerde zomerclinics worden goed bezocht. Om de aanwas van onderaf structureler te stimuleren gaat een aantal A/B-spelers clinics verzorgen op verschillende BSO-locaties, in eerste instantie in Nijmegen-Noord. Anders dan leerlingen op de basisschool zitten kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan vaak nog niet bij een club of vereniging. Zeker de jongsten niet. Daar liggen kansen. Al is het alleen al omdat de Waalsprong in potentie de grootste vijver in Nijmegen heeft om uit te putten.”
Meer zaalruimte
Die Waalsprong is om nóg een reden interessant voor ‘zijn’ vereniging, vertelt Manuel. “Door een tekort aan zaalruimte moeten we twee avonden per week uitwijken naar De Spil. Die zaal heeft geen boarding en ook geen ruimte om een losse boarding op de slaan. We willen daarom kijken of we tijdens al onze trainingsavonden in De Triangel terechtkunnen. Andere optie is om onze thuisbasis te verplaatsen naar De Boog, de nieuwe Sporthal-Plus in Hof van Holland. Maar daarover moeten we nog in gesprek.”
Eigen kantine
Bijkomend voordeel van meer ruimte is dat meteen wordt voorzien in een plek om na trainingen en wedstrijden samen te komen. Manuel: “In de Triangel hebben we geen eigen kantine, al kunnen we sinds de komst van een nieuwe uitbater boven wel wat drinken. Wat heel fijn is. Mochten we een vaste stek in De Boog krijgen, dan kan ik me voorstellen dat we in de toekomst het kantinebeheer met meerdere verenigingen gaan delen. Zo zijn onze leden verzekerd van een gezellige derde helft en het zorgt ook nog eens voor extra binding. Hoe win-win wil je het hebben?”
Bijzondere sporten in Noord
Als jong stadsdeel biedt Nijmegen-Noord de ruimte aan ‘net iets andere’ activiteiten en initiatieven. Zo ook op het gebied van sport. Welke ‘nieuwe’ sporten vind je aan deze kant van de Waal? Waarom zijn ze juist hier ‘geland’? En wat maakt deze sporten zo leuk? Je leest het in de rubriek ‘Bijzondere sporten in Noord’. In deze eerste aflevering: floorball.