LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Plantjevlag: een unieke plek met een eigen gezicht

In de afgelopen jaren is in Vossenpels een unieke woonbuurt met een eigen gezicht ontstaan, destijds gebouwd onder de projectnaam Plantjevlag. Vanaf 2016 zijn hier bijzondere woningen gebouwd, allen ontstaan uit de creativiteit van de eigen bewoners.

 

Het project is destijds opgestart met de volgende kernwaarden:

  • Van en voor Nijmegenaren
  • Handen uit de mouwen
  • Kleinschalig en duurzaam
  • Veel doen met weinig geld
  • Ruimte voor experiment

Dromen komen uit

De bewoners kozen zelf de plek, de grootte van de kavel en ontwierpen en bouwden hun eigen huis, werkplek en ontmoetingsruimte. Dat leverde verrassende resultaten op, zoals een 'Lofthome' van staal en Noors gras op het dak van een houten bungalow. Bewoners gingen op zoek naar kleinschalige oplossingen die Nijmegen een stuk duurzamer hebben gemaakt.

Particuliere opdrachtgevers hadden zelf de touwtjes in handen. Samenbouwen met vrienden of familie op één kavel of uitpakken met een vrijstaande woning, alles was mogelijk. In Plantjevlag kon je je dromen waarmaken.

 

Omgedraaide wereld

Bij een standaard bouwproces worden eerst de plannen gemaakt waarna er kopers voor de woningen worden gezocht. In Vossenpels was dat omgedraaid. Met behulp van een speciale website, een event op locatie en diverse ateliers zijn potentiële bewoners, ondernemers en andere belangstellenden uitgedaagd om vanaf het begin te participeren in het ontwerp- en ontwikkelproces. De wensen en ideeën van bijna 200 Nijmegenaren vormden de basis voor de ontwikkelingsvisie. Vossenpels moest uitgroeien naar een plek waar wonen, werken, cultuur en vrije tijd bij elkaar zouden komen. Een plek die niet de gebaande paden van planning en projectontwikkeling volgde, maar waar mensen zelf of samen met vrienden, buren of familie hun eigen woning, werkruimte of voorziening konden bouwen. Daarbij was er volop ruimte voor creativiteit, spontaniteit en lef. Het plan moest aansluiten bij het traditionele tuindersverleden van het gebied. Hierdoor was er veel aandacht voor een groene en gevarieerde leefomgeving.

 

Ruimte voor iedereen

Plantjevlag was niet alleen voor de happy few, maar ook voor bewoners met een kleine beurs. In het plan was ruimte gereserveerd binnen het project Ik Bouw Betaalbaar Nijmegen (IBBN). Hierin konden zelf- en samenbouwers met een middeninkomen met hulp van het IBBN garantiefonds hun droomhuis realiseren. Ook bood het plan ruimte aan Meergeneratie Wonen Nijmegen (MWN) en Initiatiefgroep Ecologisch Woonproject Arnhem Nijmegen ( IEWAN), ondersteund door woningcorporatie Talis. Bij MWN lag de nadruk op 'samen leven'. IEWAN legde het accent op 'samen bouwen', waarbij het ecologische experiment niet is geschuwd.

 

Gezamenlijk onderhoud

Onder de vlag 'Geef ze de openbare ruimte' ging de gemeente Nijmegen vervolgens nog een stap verder. Naast optimale vrijheid op hun bouwkavel bood de gemeente ook de gelegenheid om de openbare ruimte in te vullen. Bewonersgroepen hebben - binnen een aantal randvoorwaarden - zelf de inrichting van de buitenruimte vormgegeven. Bewoners nemen er zelf ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud; waarbij duidelijk taken zijn verdeeld wat de gemeente verzorgd, en welke taken bij de bewoners liggen. 

 

Eigenzinnig

Het enthousiasme en de initiatieven van bewoners en ondernemers hebben de uiteindelijke identiteit van deze unieke wijk bepaald. Plantjevlag is een eigenzinnige woonbuurt geworden, waar het heerlijk wonen is.  

 

woning plant je vlag  
overview plantjevlag 2 glazen huis  
iewan1

 
straat plantjevlag
 
 

 

 

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media