LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

De Waaijer

 

De Waaijer, het natuur- en recreatiegebied in de Waalsprong, loopt als een groene long tussen het stedelijke Lent en dorpse Oosterhout. Het wordt de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur. De Waaijer verbindt de nieuwe wijken in Lent en Oosterhout met park Lingezegen, het regionale park tussen Arnhem en Nijmegen, maar ook met het Rivierpark dat is ontstaan door de aanleg van de Spiegelwaal en met de Oosterhoutse Waarden.

 

Overzicht de waaijer

 

Drie waterplassen
De Waaijer wordt een gevarieerd groengebied met water, oevers, strand, bos, recreatiegebied en ruimte om te wonen. Midden in het gebied komen drie grote waterplassen, samen ongeveer 60 ha groot. De Zandse plas, de Lentse plas en de Oosterhoutse plas. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het watersysteem van de Waalsprong; het opslaan en natuurlijk zuiveren van het verzamelde regenwater en kwel. Hoe dat watersysteem in elkaar zit lees je in de brochure 'Water in de Waalsprong'.

 

 

 

 

Oosterhoutse Plas

De Oosterhoutse plas wordt een ‘stedelijk’ watergebied. De plas ligt tussen de wijk Grote Boel en de toekomstige wijken Koudenhoek en Woenderskamp. Rondom de plas kun je wandelen, fietsen, spelen en vissen. Daarvoor wordt een stelsel van paden en bruggen direct langs de oever aangelegd. Aan de oostzijde komt een groot gebied met groen en riet. In de Oosterhoutse Plas zijn nog verder uit te werken plannen voor drijvende woningen.  

 

Zandse Plas

De Zandse Plas is een watergebied met een meer natuurlijke invulling. Deze plas vormt de overgang naar het aangrenzende landelijk gebied bij het dorp Ressen aan de noordzijde, het woongebied Vossenpels aan de zuidzijde en park De Woerdt aan de oostzijde. De noordoever van het water bestaat uit een brede rietoever met verspreide bosschages.

 

Lentse Plas

Aan de oostzijde van de Prins Mauritssingel bevindt zich de Lentse Plas. Deze plas is bedoeld als recreatieplas en heeft de voorzieningen die daarbij horen. Zo is er  een recreatiestrand aan de noordzijde van de plas waar ook de bioscoop Pathé is gevestigd. In de omgeving van de bioscoop is bovendien ruimte voor kleinschaligere evenementen. De zuidzijde van de Lentse Plas grenst aan de woonwijken Visveld en Laauwik en heeft een meer parkachtig karakter. Ook zijn in de Lentse Plas werken plannen voor drijvende woningen.  

 

Zandse plas


 

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media