LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Renaissance inspiratiebron straatnamen Woenderskamp

Maandag 22 Juli 2019 | reacties 0
lufo

Leonardo da Vinci en Michelangelo komen naar de Waalsprong! En het mooie is: ze nemen een aantal beeldhouw-, (kunst)schilder- en architectuurcollega’s mee. Samen wijzen deze Italiaanse renaissancekunstenaars je straks de weg in Woenderskamp, de nieuw te bouwen wijk tussen de Griftdijk-Noord en de Oosterhoutsedijk.

 

Dat straatnamen in Woenderskamp straks zijn gelinkt aan de na-Middeleeuwse ‘wedergeboorte’ van kunst en cultuur in (vooral) Italië, is niet helemaal een verrassing. Sinds een aantal jaar slingert de Italiëstraat als centrale route door de wijk in wording. Aanvankelijk in de vorm van een busbaan, met fietspad, door nog onbebouwd gebied. Straks, tijdens en na de realisatie van Woenderskamp, is de Italiëstraat een weg voor alle verkeer. Aanpalende en omliggende straten en hofjes dragen namen van 10 Italiaanse renaissancekunstenaars, net als die van toekomstig nog vijf aan te leggen straten.

 

Drie vrouwen

De keuze voor het renaissance-thema, zo staat te lezen in het Raadsvoorstel Straatnaamgeving Woenderskamp dat eind juni 2019 door de Nijmeegse gemeenteraad werd behandeld, is ingegeven door de grote invloed van de Italiaanse kunststroming die later zijn weg vond in grote delen van Europa. De 15 gekozen namen vormen een afspiegeling van de belangrijkste schilders, beeldhouwers en architecten uit de vijftiende en zestiende eeuw; een periode waarin het maken van kunst vooral een mannenaangelegenheid was. Zorgvuldig speurwerk leverde uiteindelijk toch drie vrouwennamen op: die van schilders Lavinia Fontana en Plautilla Nelli en van beeldhouwer Properzia de’ Rossi. Er waren nog meer opties, maar de namen van Sofonisba Anguissola, Irene di Spilimbergo, Fede Galizia, Barbara Longhi en Teodora Danti kwamen niet door de ‘keuring’. Vanwege de moeilijke spelling, de gelijkenis met bestaande straatnamen en/of het ontbreken van een tastbaar kunstoeuvre.

 

Giorgio Vasari

Waar de Italiëstraat noord en zuid in Woenderskamp met elkaar verbindt, doet de Giorgio Vasaristraat hetzelfde met het oostelijke en westelijke deel van de wijk. Giorgio Vasari, kunstschilder, architect én biograaf, schreef met Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori’, (vaak afgekort tot ‘Le Vite’, ofwel ‘De Levens’) het volgens moderne kunsthistorici meest invloedrijke boek over de Italiaanse renaissance. Daarmee is én legt Vasari de link met alle andere renaissancekunstenaars op de straatnaamborden in Woenderskamp, behalve met Lavinia Fontana. Zij was nog maar 16 (en te onbekend) op het moment dat de tweede editie van Vasari’s opus magnus verscheen.

 

600 koop- en huurwoningen

In Woenderskamp ontbreken uiteraard de namen van ‘renaissancegrootheden’ als Leonardo da Vinci Michelangelo en Donatello niet op de borden. Maar de kunst zou nooit zijn geworden wat het nu is zonder de inspiratie en energie van hun minder beroemde tijdgenoten, zoals Rafaël, Sandro Botticelli, Andrea Palladio, Bramante, Titiaan, Luca Signorelli, Tintoretto en Veronese. Samen geven zij straks richting in een wijk waar de komende periode in een groene setting en op een steenworp afstand van centrumgebied Hof van Holland, zo’n 600 koop- en huurwoningen worden gebouwd. Mede dankzij de inzet van creatieve architecten en enthousiaste bouwers; de vastgoedkunstenaars van deze tijd.

 

straatnamen

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media