Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het bouwrijp maken van Hof van Holland. De grond is inmiddels opgehoogd en de ondergrondse infrastructuur is grotendeels aangebracht. Vervolgstap is om de bouwwegen aan te leggen. BAM Infra, het bouwbedrijf van deze civiele werkzaamheden, doet dat op geheel eigen, groene wijze.
Klaas-Jan Visser, projectleider bij BAM Infra, legt uit hoe dat in z’n werk gaat. ‘We hebben als eerste in de wereld een elektrische wals ontwikkeld. Door de elektrische aandrijving stoot de wals geen CO2 en stikstof uit. Het verdichten van het asfalt met deze machine blijkt net zo goed te werken als walsmachines op diesel. Bovendien is de nieuwe wals een stuk stiller dan conventionele walsen.’
In cijfers
Ter illustratie wat cijfers: ten opzichte van een dieselmotor scheelt elektrisch walsen zeven liter brandstof per uur. Wat zo’n 73 liter per dag is. Met de elektrische wals wordt zo’n 236 kilogram CO2 per dag bespaard. Op jaarbasis met 180 draaidagen is dat ruim 42.000 kilogram. Op volgeladen accu’s (3-5 uur laden) is de wals acht uur inzetbaar.
Een half-warme productie voor minder CO-uitstoot
Maar het blijft in Hof van Holland niet alleen bij de inzet van de emissievrije wals. Ook wordt gebruik gemaakt van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). Klaas-Jan: ‘Groen asfalt produceren we bij 115 in plaats van 165 graden Celsius. De half-warme productie en verwerking van LEAB kost daardoor minder energie en gaat gepaard met lagere emissies. Bovendien zorgt dit ervoor dat de aangebrachte asfaltlaag sneller is afgekoeld en de wegen dus sneller begaanbaar zijn.’
Duurzaamheid hoog in het vaandel
De gemeente Nijmegen stelt bij de aanbesteding eisen op waar een partij aan moet voldoen. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. BAM ging qua duurzaamheid nog een stapje verder dan de minimale eisen: zo worden steeds meer voertuigen en (gemotoriseerd) materieel elektrisch, maar ook wordt er gedacht aan sociale duurzaamheid. Zij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans tot opleiding, mét baangarantie.
600 ton asfalt
Eind oktober wordt het eerste deel van de bouwwegen in Hof van Holland op duurzame wijze worden geasfalteerd. Maar liefst 600 ton groen asfalt zal dan gedraaid en gewalst worden. Volgend jaar, als in andere delen de stadsverwarming is aangelegd, volgt de rest van de groene asfalteringsoperatie. De bouw van de eerste woningen en voorzieningen kan dan begin volgend jaar starten.
Het klopt, asfalt is niet groen. Wat in dit artikel wordt bedoeld, is dat hier een methode van aanleg wordt gebruikt, die zo duurzaam mogelijk is. De wals die normaal bij asfalteren wordt gebruikt, draait op diesel; in dit geval is hij elektrisch. Bovendien worden lagere temperaturen gebruikt, en wordt herbruikbaar asfalt ingezet. Wij zijn blij met het initiatief van de aannemer om aandacht te besteden aan een duurzamere methode en een duurzamer product.
Hoe krijg ik inzicht in de te ontwikkelen woningen? Ik ben heel erg geïnteresseerd! En het concept Sociale duurzaamheid spreekt mij erg aan; kun je daar als toekomstig bewoner ook een bijdrage aan leveren?
Ik ben het met Anton eens dat hier wel erg ronkend over duurzaam asfalt wordt gesproken. Er is alleen sprake van een duurzamere aanleg dan meestal. Er rijdt nog gewoon een elektriciteit verbruikende wals en de teer (op basis van aardolie toch?) blijft ongetwijfeld een hoofdbestanddeel van het asfalt. Het zou jullie sieren als je de betreffende tekst aanpast
Gedurfd om te beweren dat elektriciteit duurzamer is dan CO2-neutrale diesel. In Nijmegen zitten zelfs bedrijven die schone brandstoffen leveren. Scheelt weer een hoop windmolens die niet duurzaam zijn.
Beste Alfred, wij verwijzen graag naar de site van BAM Infra over uitleg op welke wijze gebruik van LEAB bijdraagt aan een duurzamer leefmilieu ten opzichte van regulier asfalt: https://www.baminfra.nl/wij-doen/asfalt-en-wegen/leab.
Beste Jeanine, de sociale duurzaamheid in dit artikel verwijst naar een werkwijzen van BAM Infra, om mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt te betrekken, op te leiden en een baangarantie te geven. Maar natuurlijk hopen we straks ook een sociaal duurzame wijk te ontwikkelen. Een wijk realiseren is immers meer dan stenen stapelen (en asfalt draaien). Hof van Holland wordt een gemengde wijk, met veel diversiteit onder haar bewoners. De levendigheid van het Hart van de Waalsprong draagt bij aan de mogelijkheden tot ontmoeting, omdat hier sociale functies en voorzieningen bijeen worden gebracht. We verkennen de mogelijkheden om met een slim mobiliteitsconcept toe te passen, met gedeelde vervoersmiddelen (ipv in eigen bezit). Dat gaat natuurlijk alleen lukken, als de bewoners van de wijk daar straks bereid zijn om uit daaraan bij te dragen en mee te werken. We zijn dan ook heel blij met bewoners zoals jij die daar open voor staan! De eerste woningbouw wordt waarschijnlijk eind 2021 opgeleverd, hou onze nieuwsbrief in de gaten (meld je aan via www.waalsprong.nl/nieuwsbrieven) om op de hoogte te blijven van het woningaanbod en alle ontwikkelingen in Hof van Holland!
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/wijk-hees-is-boos-waarom-mag-asfaltcentrale-meer-kankerverwekkend-benzeen-uitstoten~a960d85c/ Maar waarom dan toch die 5x zo hoge Benzeen uitstoot vergunningen afgeven en hier dan minimaal CO2 besparen? Asfalt is niet groen maar zeer kanker verwerkend. Je gaat me niet vertellen dat de groenewals deze experimentele benzeen uitstoot hiermee goed praat onder het mom "duurzaamheid". Asfalt is nooit groen en zal het nooit worden.