LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Cultuur en natuur

 

Respect voor historie

Bij de ontwikkeling van Hof van Holland en omgeving is er veel aandacht voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed. De Griftdijk, de Oosterhoutsedijk, de Zaligestraat, Fort Beneden-Lent en de Historische Tuinderij Warmoes vormen markante elementen in het gebied.

 

Fort Beneden Lent

Fort Beneden Lent is eigendom van Staatsbosbeheer en krijgt een publieksfunctie. Hierbij kan gedacht worden aan kleinschalige recreatieve functies, publieksfunctie, en cultuur.

De komende maanden wordt samen met Staatsbosbeheer gekeken naar de toekomstige functie van het Fort, waarbij verbinden en ontmoeten centrale begrippen zijn.

 

Historische Tuin

De Historische Tuinderij Warmoes is belangrijk herkenningspunt binnen de wijk Woenderskamp. De tuin ligt tegenover het Citadel College en op steenworp afstand van station Lent.  Deze tuin geeft een mooi beeld van een gemengd tuiniersbedrijf (warmoezeniersbedrijf) zoals dat in de jaren dertig nog volop te vinden was in Lent en omgeving. Hier worden nog steeds op traditionele wijze groenten en fruit geteeld..

Tijdens het seizoen zijn bezoekers tijdens plukdagen welkom om zelf groenten en fruit te komen plukken. De oogst wordt ook in een winkeltje verkocht . Onlangs is het tuincafe geopend waar iedereen kan genieten van koffie met gebak en zelfgemaakte lunches uit eigen tuin. Het  tuincafé is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10u. – 16u. en op zaterdag en zondag van 10u. – 17u. De Historische Tuinderij zal naar verwachting uitgroeien tot een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud.

 

Groen lint

Om een prettig woonklimaat te kunnen creëren, is het van belang om groene elementen zoveel mogelijk te behouden en te integreren in de wijken. Hiervoor zal het “Groene Lint” worden geïntroduceerd. Dit is een fiets- en wandelroute die bestaande en nieuwe delen in de wijk verbindt. Denk hierbij aan het Fort, de Historische Tuin, groene elementen, sociaal maatschappelijke voorzieningen en winkels. Daarnaast biedt het Groene Lint een route voor ontspanning en recreatie en vormt zij een mooie doorgang door het gebied en naar bijvoorbeeld naar de Waal.

 

Naast bovengenoemde elementen zullen ook een aantal bestaande boomgaarden een belangrijke plaats innemen in het nieuwe gebied.

 

Watersysteem

In de Waalsprong wordt een bijzonder en duurzaam kringloop voor regen- en kwelwater (water dat onder de rivierdijk omhoog komt) aangelegd. Een deel van dit systeem is er al: goten, wadi’s en singels bepalen het straatbeeld in de Waalsprong. Als de Waalsprong af is, staan deze in verbinding met de grote waterplassen die aangelegd worden in De Waaijer. De duurzame waterkringloop die in de Waalsprong wordt aangelegd, gaat functioneren door het wateroverschot in natte periodes op te vangen in de grote waterplassen en dit water in droge tijden rond te pompen via de singels. Het ecosysteem blijft zo in stand. Hieronder lees je de brochure 'Water in de waalsprong', waarin alles staat over het watersysteem.

 


Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media