LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

getuigenFort Beneden Lent is een plek met een bijzondere geschiedenis. Het kunstwerk van Heidi Linck bestaat uit zeven houten blokken die, opgestapeld tot twee uitkijktorens, getuigen zullen worden van de nieuwe gebeurtenissen en verhalen die op Fort Beneden Lent gaan ontstaan.

 

Helaas is Fort Beneden Lent momenteel niet toegankelijk. In de toekomst gaat het Fort weer deels open. Voor vragen kan je contact opnemen met Staatsbosbeheer Rivierengebied Oost.

 

Het kunstwerk
Fort Beneden Lent is al vanaf de bouw in 1862 een plek die bijzondere gebeurtenissen aantrekt. Het terrein is de afgelopen anderhalve eeuw betreden door Nederlandse, Amerikaanse en Duitse soldaten. Later werd het fort bewoond door een eenzame fortwachter, krakers, kunstenaars, studenten en natuurlijk vleermuizen. Binnen de wallen van het fort verwijzen de gebouwen, objecten en zelfs de bomen naar de verhalen over oorlogen, vrede en transformatie. Samen vormen zij een verzameling monumenten voor de gebeurtenissen die er al die tijd hebben plaatsgevonden. Na jaren van beslotenheid gaat het terrein nu open voor publiek. Het kunstwerk Getuigen is een monument voor de toekomstige gebeurtenissen op deze plek.

 

Blokken
Het werk bestaat uit twee stapels van houten blokken die ieder wat groter zijn dan een mens, maar zonder in schaal te concurreren met de gebouwen van het fort. De vormen van de stapels zijn ontstaan tijdens het spelen met kartonnen schaalmodellen van de blokken in mijn atelier. Hoewel de blokken op kisten lijken, bevatten zij niets. De verhalen waar zij naar verwijzen zijn immers ook nog niet gebeurd. Ook hebben zij geen deksel. Door de kieren kan de wind echter vrij naar binnen waaien en kan het zonlicht binnenkomen. De komende jaren nemen de blokken zo in figuurlijke zin hun herinneringen aan deze plek op.

 

Lijnen
De blokken hebben elk andere afmetingen en vertonen op alle vlakken een lijnenspel. Dit lijnenspel is ontstaan bij het ontwerp van de blokken. Oorspronkelijk was Heidi van plan om het hout van de oude brug te gebruiken voor het kunstwerk. Met deze transformatie van de brug als functioneel object tot kunstwerk wilde ze verwijzen naar de transformaties die Hof van Holland in het gebied als geheel in gang gaat zetten. Door op deze brug, dat een vlak van ongeveer 15 bij 3 meter vormde, kris kras zaaglijnen te tekenen ontstond het lijnenspel.

 

The making off

Eikenhout
Toen bleek dat het hout van de oude brug om veiligheidsredenen niet kon worden hergebruikt, besloot ze een reconstructie van de brugvlak te maken in eikenhout als basis voor het kunstwerk. Deze improvisatie paste eigenlijk wel in haar werkwijze, waarin haar beelden vaker de aard van een schaalmodel of reconstructie hebben. Door te kiezen voor onbehandeld eikenhout zal het werk niet alleen getuige zijn van de gebeurtenissen rondom het fort, maar er ook zichtbaar door veranderen. Alleen al de natuur zal zorgen voor een voortdurende transformatie van het werk. Na verwijdering van dit tijdelijke kunstwerk, over vijf a tien jaar, wil ze de mogelijkheden tot hergebruik van het verweerde hout onderzoeken. Het lijkt haar mooi als bijvoorbeeld de houten zijdes van de blokken terug kunnen komen als tafelbladen in de huizen van de inwoners van Hof van Holland.

 

Met dank aan
Dit werk werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Verder bedankt Heidi Gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer voor de prettige samenwerking en Koos Schaart voor de prachtige uitvoering van het werk. 

 

heidi linckDe kunstenaar 

Beeldend kunstenaar Heidi Linck (1978) maakt monumentaal werk dat verwijst naar architectuur, ruimte, migratie en transformatie. In haar tekeningen en ruimtelijk werk veranderen objecten uit onze gebouwde omgeving in autonome en abstracte vormen. Hoewel haar werk voortkomt uit de werkelijkheid, zijn haar beelden niet langer naar die werkelijkheid terug te herleiden, waardoor zij nieuwe betekenissen kunnen genereren. Kenmerkend voor haar composities is dat leegte en materie even belangrijk zijn, wat het werk een grafisch karakter geeft. Het werk ontstaat uit combinaties van orde, sturing en regelmaat met chaos, spelen en vrijheid en ademt een verlangen naar ruimte voor intuïtie en onvoorspelbaarheid. 

 

Heidi Linck werd opgeleid aan ArtEZ Fine Art in Arnhem. Haar tekeningen en installaties worden getoond in Nederlandse en internationale galeries en musea. In toenemende mate maakt zij beelden voor de openbare ruimte in opdracht van overheden of bedrijven. Als nevenactiviteiten is zij werkzaam als curator, HBO-docent en adviserend kunstenaar in gebiedsontwikkeling. 

 

Foto's van Getuigen

getuigen 1getuigen 2getuigen 3getuigen 5

 

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media