LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

altijd lente hoofdDoor de dijkteruglegging bij Nijmegen hebben meerdere mensen noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Hun droomplek werd voorgoed vernietigd. Stel nu dat een bewoner geweigerd zou hebben om te vertrekken?

 

Het kunstwerk

De dijkverlegging in Lent geeft een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het menselijk ingrijpen, op zo’n grote schaal, fascinerend. Ingenieurs en rekenkundigen lijken een uitvergroting van kinderen die op het strand een extra geul om hun zandkasteel graven.... Aan de keerzijde staan de mensen die hun huis noodgedwongen hebben moeten verlaten, ten bate van de Nederlandse waterhuishouding..... “Voor het nut van een ieder”. Deze mensen zagen hun huis vernietigd worden en hun droomplek in duigen vallen. De mooie locatie die ze bezaten werd met de grond gelijk gemaakt..... Elders zullen ze er opnieuw het beste van moeten zien te maken,.. in een nieuwe buurt die veelal nog karakter en sfeer moet krijgen.

 

Stel nu dat een iemand weigerde te vertrekken? Zoals je in de krant wel eens een foto ziet staan, van iemand uit China die in z’n huis blijft wonen. Een snelweg komt dan recht op det huis af en maakt er op het laatste moment een bocht omheen,.. of je ziet een heel winkelcentrum in aanbouw met in het midden nog een stukje grond waarop een huis is blijven staan.

 

The making off 

In het veranderende bouwlandschap heeft Van Munster een klein stukje Lentsche grond geselecterd en behouden. Dit stukje land steekt als een berg boven het bouwterein uit. Bovenop deze berg zand is een plek waarvan je je voor kunt stellen dat het er heerlijk toeven is. Een plek die allerlei iconische verwijzingen in zich heeft, geïnspireerd op de geschiedenis van het lentsche gebied.

 

Een vrijstaande karakteristieke boerderij met daaromheen een moestuin waar de groente de grond uit schiet. Naast het huis een bloeiende perenboom met een schommel die nog wat nawiegt in de wind. Een kas die bijna uit z’n voegen springt door de bloeiende bloemenpracht binnenin.

 

Je kunt er omheen lopen en fantaseren,....‘s Avonds brandt er een lichtje achter de gordijntjes...

 

Het geheel is gebouwd op schaal,.. Een maat die verwarrend werkt,.. te groot om geloofwaardig te zijn en te klein voor het echte geluk. “Nail houses” heten de huizen van de eigenaren die weigeren te vertrekken.

 

leonard van munsterOver de kunstenaar

Leonard van Munster werkt veelal op locatie. Zijn installaties bevinden zich voornamelijk in de publieke ruimte waar de omgeving een belangrijk onderdeel uitmaakt in de beleving ervan. Hij kiest plekken die passen bij gemaakte schetsen of hij maakt een construct speciaal voor een bepaalde locatie.

 

Hoewel de werken op het eerste gezicht een ‘boys like’ of vrolijk uiterlijk hebben, ligt er een gevoeliger idee aan ten grondslag. Onderliggende thema’s als verlangen, nostalgie en sentiment staan dicht bij hem. Het bevriezen van een geluksgevoel of een herinnering.

De vrolijk ogende buitenkant werkt als een roze glazuurlaag.

 

Zo bouwde hij een Fata Morgana onder de rondweg A10 in Amsterdam. Een oase onder de snelweg en waar de zon altijd lijkt te schijnen. Compleet met palmbomen en bananenbomen en waar bloemen bloeien en een waterval vanaf een rotspartij naar beneden klettert. Alles is van plastic en omheind met een metershoog stalen hekwerk. Hij plaatste een boom met boomhut [under heaven 01] op het dak van het 50 meter hoge Stedelijk Museum Post-CS gebouw en legde, ten tijde van de crisis, een luxe motorjacht genaamd Fortuna, op haar zij, midden in het financiele centrum van Amsterdam.

De objecten die hij in de publieke ruimte plaatst hebben meestal een korte bezichtigings duur, waarna enkel de herinnering achter blijft.

 

Foto's van Altijd Lente

altijd lenteantlijd lente 2altijd lente 1altijd lente 3altijd lente 4

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media