LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Water in wadi’s niet om in te spelen

Donderdag 30 April 2015 | reacties 11
080100-300

Nu het mooier weer wordt, spelen kinderen vaker buiten. In Nijmegen Noord betekent dit dat zij ook wel eens door wadi’s heen lopen of erin spelen. Wadi’s zijn verdiepte grasvelden die functioneren als infiltratievoorziening voor regenwater. Het water dat in de wadi terecht komt, wordt gezuiverd door de zand- en graslaag die er ligt. Na een (flinke) regenbui zakt het water langzaam weg. Er kan dus een tijdlang een plas water in blijven staan. Dat water is bijna altijd licht verontreinigd, omdat regenwater ook resten van vogelpoep en hondenpoep meeneemt. Daarom kunnen kinderen er beter niet in spelen. Dit is trouwens zo met al het regenwater in de openbare ruimte dat (wat langer) blijft staan.

 

Overigens geldt in het algemeen dat wadi’s eigenlijk geen speelplek zijn. Hoe meer het gras wordt omgewoeld of modder ontstaat, hoe slechter de wadi functioneert. Het water kan dan namelijk moeilijk wegstromen. Daarom worden er ook geen nieuwe speelplekken aangelegd in wadi’s. Kortom, er is niks mis mee dat de wadi’s af en toe gebruikt worden en ook de gezondheidsrisico’s zijn beperkt. Maar zie de wadi’s niet als een speelplek. Gelukkig heeft Nijmegen Noord genoeg andere plekken om te spelen!

« Terug naar het overzicht

Reacties

gerard (zaterdag 02 mei 2015)

Overigens geldt in het algemeen dat wadi’s eigenlijk geen speelplek zijn.' Wat opvallend dat alle speeltuinen in noord aan een wadi liggen zonder duidelijke afscheiding

Redactie Waalsprong (dinsdag 12 mei 2015)

@Gerard; bij de start van de ontwikkeling van de wijken in de Waalsprong werd wel uitgegaan dat wadi's speelplekken waren een aanleiding vormden voor spel en beweging. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er risico's zijn. Daarom verandert de gemeente Nijmegen haar beleid op dit punt en zal geen nieuwe speelplekken in de wadi's maken.

M.A. Geurts (dinsdag 12 mei 2015)

Als ik het goed lees en de wadi's waren voorheen speelruimte en nu niet meer dan wordt de hoeveelheid speelruimte in Noord met deze nieuwe inzichten plotsklaps een heel stuk minder. Voor het Nijland betekent dit dat er op dit moment slechts 1 speelplek is voor de ruim 300 woningen met veelal meerdere kinderen. Hoe zijn jullie van plan op te lossen?

M.A. Geurts (vrijdag 22 mei 2015)

Beste redactie, jullie hebben nog niet gereageerd op mijn vraag. Ik ben benieuwd wanneer ik/we een antwoord kunnen verwachten. Als jullie dit niet kunnen dan hoor ik graag waar ik dan met deze vraag terecht kan.

Redactie Waalsprong (woensdag 27 mei 2015)

Geachte heer/mevrouw Geurts, Excuus voor de trage reactie. In Het Nijland worden wel degelijk meer speelplekken ingericht en zal er volop ruimte zijn om te spelen. Er wordt alleen voor gekozen om de speeltoestellen niet meer IN de wadi te plaatsen (het deel waarin het water zich daadwerkelijk verzamelt), maar bij de wadi. In eerder gebouwde delen van de Waalsprong is op enkele plekken de wadi zelf ook gebruikt om toestellen te plaatsen; daar ziet de gemeente in de toekomst van af. Zodra de bouwactiviteiten in Het Nijland het toelaten, worden de groenzones ingericht, en zal de afdeling wijkbeheer in overleg met omwonenden een plannetje voor speelinrichting maken.

S. vd Brink (donderdag 28 mei 2015)

Beste, hoe zit het dan met de wadi aan het Basilicumpad/Kruidenstraat? Hier zou een flinke speelplek komen in de grote wadi die er nu ligt. Leek ons een prima plek, redelijk autoluw en van dezelfde omvang als de zeer populaire speelplek in de Wadi aan de Ewartstraat. Er worden in een enorm tempo veel huizen opgeleverd en er zijn veel kinderen die hier graag willen buiten spelen. Ik ken de wijk - waar de Kruidenstraat helemaal in rond gaat - redelijk en zie echt geen andere plekken waar een speelplek zou kunnen komen, alle lege plekken zijn kavels, bestemd voor de woningbouw. De speeltuin aan de Dillestraat (ook een wadi) is voor de hele kleintjes en er is echt behoefte aan een flinke speelplek met niet alleen wat speeltoestellen maar ook vrije ruimte om te spelen. Ik ben benieuwd naar jullie plannetje. En nog een verzoek: willen jullie ook de bewoners van de Oude Groenestraat (de even nummers) hierin betrekken? Hier wonen veel jonge kinderen (0-12) die allemaal straks "aan de achtkant" naar buiten willen om te spelen. Het alternatief is nml de Oude Groenestraat oversteken. Bedankt en groet.

S. vd Brink (donderdag 28 mei 2015)

"aan de achterkant" bedoelde ik, ipv aan de achtkant.

Redactie Waalsprong (maandag 01 juni 2015)

Geachte heer/mevrouw Van den Brink, We hebben de vraag over precieze speelplekken in Het Nijland even uitgezet naar de afdeling Wijkbeheer, we komen er op terug. Bedankt voor de tip om ook bewoners van de Oude Groenesrtraat te betrekken!

S. vd Brink (vrijdag 25 september 2015)

Beste, ik heb begrepen van mijn achterburen (Basilicumpad) dat er 30 september een bijeenkomst is waarbij men inspraak/info krijgt over de inrichting van de speelplek aan de wadi Basilicumpad/Kruidenstraat. Wijzelf zijn hier niet over geinformeerd en ook de mensen/buren die ik ken in de Oude Groenestraat -even nummers- weten van niks. Het verbaast mij dat wij niet worden uitgenodigd voor deze bijeenkomst, juist omdat wij aardig wat kinderen hebben die via de achtertuin naar deze wadi toe gaan om te spelen. (Nu spelen ze op de lege bouwkavels aan de Kruidenstraat). Graag jullie reactie hierop? Bedankt en groet, S. vd Brink

Michiel Geurts (dinsdag 22 december 2015)

Beste redactie, we zijn nu zeven maanden verder, het Nijland is nu vrijwel helemaal volgebouwd en de verschillende wadi's zijn ingericht. Tot op heden heb ik nog helemaal niets van jullie vernomen. Wat ik hier zie is dat er een probleem geconstateerd wordt, dat dit erkend wordt en dat de belofte gedaan wordt dit op te pakken. Vervolgens gebeurt er niets en is het maar de vraag of er nu nog iets mee gedaan kan worden. Het gaat hier om bijna 400 huishoudens en dan reken ik de Groenestraat nog niet eens mee. Bij wie kan ik met deze vraag terecht en wie gaat hier iets mee doen? Ik zie regelmatig kinderen die op de bouwterreinen of op straat aan het spelen zijn bij gebrek aan beter!

Redactie Waalsprong (dinsdag 22 december 2015)

Geachte heer Geurts, Het spijt ons zeer dat er nog geen helderheid is bij bewoners over spelen in Het Nijland. Helaas zijn wij bij de redactie niet bekend met de planning voor inrichting van de speelplekken. We kunnen helaas op dit moment niet veel anders doen dan uw vraag door te spelen naar de afdeling Wijkbeheer. Wij zullen uw vraag daar onder de aandacht brengen, met de vraag contact met u op te nemen. Intussen fijne feestdagen en een goed nieuwjaar!

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media