LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Uitkijkkonijn open voor publiek

Dinsdag 5 April 2011 | reacties 0
In het Valkhofpark is een 10.85 meter hoog Uitkijkkonijn gebouwd door Florentijn Hofman. Uitkijkkonijn is het eerste uit een serie tijdelijke kunstwerken die de komende jaren worden gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen. Uitkijkkonijn is ook een uitkijkpost. Via een trap is de verdieping te betreden met uitzicht op de Waalbrug. Wie durft kan via een volgende trap omhoog en door de ogen van het konijn kijken. Het konijn blijft minimaal zes maanden in het Valkhofpark staan. Op zondag 10 april opent wethouder van cultuur Henk Beerten de deuren van het Uitkijkkonijn.
 
Uitkijkkonijn is een ontwerp van de gerenommeerde kunstenaar Florentijn Hofman. Hij verwierf bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk). Zo liet hij in Schiermonnikoog drie concertvleugels (Signpost 5) aanspoelen op het strand, dreef in Osaka een metershoge badeend (Rubber Duck) en in Sao Paulo creëerde hij van duizenden slippers een gigantische aap (Fat Monkey). Begin dit jaar werkte hij in Nieuw Zeeland en op dit moment zijn projecten in Zweden en Rusland in uitvoering.

Kunstenaar Florentijn Hofman heeft een Uitkijkkonijn gemaakt van 10 meter hoog in het Valkhofpark Florentijn Hofman is bij het Uitkijkkonijn geïnspireerd geraakt door het uitzicht op de Waalsprong vanuit het park. Een plek die op de schop gaat, waar gebouwd wordt. En op bouwplaatsen zijn konijnen vaak de eerste beesten die zich durven te vertonen. Dit konijn is nieuwsgierig, eigenwijs en bekijkt de overkant met enige bravoure. Het konijn is extra opvallend vanwege de rode bal op zijn neus. Wie vanuit het noorden de Waalbrug overkomt ziet de rode bal speels tussen de boomtoppen balanceren.

Bij de bouw van het Uitkijkkonijn zijn Florentijn Hofman en zijn team ondersteund door een groot aantal vrijwilligers uit Nijmegen en omstreken. Ze hebben in totaal zo’n 12.000 plankjes aan elkaar getimmerd en 36.000 schroeven gebruikt.

Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt. Een van de doelstellingen uit het gemeentelijk kunstbeleid is de realisatie van tijdelijke kunstwerken. De tijdelijkheid van de kunstwerken biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn, meer visueel extreem zijn en de discussie over kunst aanwakkeren. Het Valkhofpark is als locatie gekozen vanwege de nabijheid van Museum het Valkhof en de betrokkenheid van het museum met de moderne kunst. Als eerste tijdelijke kunstopdracht is gekozen voor een werk met een letterlijk grootse impact.

De opdrachtverlening aan Florentijn Hofman is tot stand gekomen onder begeleiding van de Commissie Beeldende Kunst. Deze commissie bestaat uit externe deskundigen (kunstenaars, kunsthistorici) en adviseert het bestuur van de gemeente Nijmegen. Voor deze bijzondere opdracht is de commissie aangevuld met de conservator moderne kunst van Het Valkhof Frank van der Schoor.

Het Uitkijkkonijn is dagelijks te bezichtigen in het Valkhofpark. Wie in het konijn wil, kan terecht op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Kaartjes hiervoor zijn te koop in Museum Het Valkhof voor 2 euro.
 
Bron: persbericht gemeente Nijmegen 4 april 2011 
« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media