Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.
De gemeente Nijmegen werkt aan een plan voor natuurinclusief bouwen in de Waalsprong. Dat betekent onder andere dat ontwikkelaars die woningen willen bouwen in de Waalsprong, voorzieningen moeten aanbrengen voor de huismus, de gierzwaluw en de dwergvleermuis. Daarvoor is nu een toolbox ontwikkeld. Zo wordt er in de Waalsprong niet alleen gewerkt aan wonen voor mensen, maar ook voor aantrekkelijk wonen voor (beschermde) dieren.
Het gemeentebestuur heeft in februari het besluit genomen dat deze toolbox moet worden ingezet bij iedereen die vanaf nu een woning wil bouwen in de Waalsprong. Iedere bouwer (particulier of commerciële ontwikkelaar) is verplicht nestvoorzieningen voor de gewone dwergvleermuis, de gierzwaluw en de huismus te integreren in de bebouwing. Dat wordt natuurinclusief bouwen genoemd.
Nestelen bij gebouwen
Deze mus, zwaluw en vleermuis zijn beschermde soorten die gebruik maken van gebouwen om te nestelen, en daarom zijn ze interessant voor natuurinclusief bouwen. Zij hebben het lastig doordat de moderne manier van bouwen nauwelijks ruimte biedt aan hen.
Toolbox
Met de toolbox kan via een aantal simpele stappen worden vastgesteld hoeveel nestvoorzieningen ten behoeve van de gewone dwergvleermuis, de gierzwaluw en de huismus er binnen een specifiek bouwproject aangelegd moeten worden. Er worden in de komende jaren in de Waalsprong nog circa 3000 eengezinswoningen en 1800 appartementen gebouwd. Als in deze woningen volgens de toolbox nestgelegenheid wordt ingebouwd, dan worden er ook ruim 400 neststenen ingemetseld voor de dwergvleermuis, een kleine 10.000 nestverblijfplaatsen voor de gierzwaluw, en eenzelfde aantal voor de huismus gerealiseerd. De toolbox bevat ook groene maatregelen; alleen nestgelegenheid is onvoldoende als er geen voedselbronnen zijn voor de dieren.
Vijf stappen
De toolbox bevat vijf stappen, waarmee bepaald wordt welke nestgelegenheid wordt ingebouwd in de woning en waar extra groen wordt gestimuleerd:
Rijke omgeving
Met deze groene maatregelen wordt gewerkt aan een sterke biodiversiteit in de leefomgeving: veel soorten dieren en planten maken een rijke, groene omgeving. En dat maakt het wonen in de wijk voor ménsen ook weer aantrekkelijk. Ook draagt het er aan bij om de gevolgen van klimaatveranderingen terug te dringen.
Soortenmanagementplan
De toolbox is een uitwerking van het Soortenmanagementplan voor Nijmegen-Noord. Met het Soortenmanagementplan richt gemeente de groengebieden rondom de woonwijken zo in dat beschermde diersoorten zich er thuis voelen.
Meer weten?
Lees dan hier meer over het soortenmanagementplan. U leest er meer over wat de gemeente doet om van de Waalsprong een bijzondere en biodiverse leefomgeving te maken, maar ook wat u daar zelf als bewoner aan bij kan dragen.