LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Straatnamen Zuiderveld genoemd naar filmregisseurs

Dinsdag 19 Juni 2018 | reacties 0
filmklapper

Waar in Grote Boel namen van grote (internationale) schrijvers de borden sieren, wijzen straks in Zuiderveld wereldwijd vermaarde filmregisseurs je de weg. Onder de 13 hoofdrolspelers bevinden zich wereldsterren als Alfred Hitchcock en Federico Fellini, al prijkt op de setlist ook de naam van de vrouw die in 1989 Harry en Sally bij elkaar bracht: Nora Ephron.

 

Nu Zuiderveld bouwrijp is gemaakt, starten ontwikkelaars Heijmans, BPD, VanWonen nog dit jaar met de bouw in het westelijke deel van de nieuwe buurt in de Waalsprong. Talis volgt in 2019 met hun project. De eerste fase van in totaal zo’n 130 koop- en huurwoningen vormt de opmaat naar een groene wijk die straks plaats biedt aan zo’n 550 woningen van afwisselende signatuur en verschillend formaat.    

 

Filmwijk

Wie denkt aan alle bedrijvigheid die straks komen gaat, vergeet bijna dat bij de totstandkoming van een nieuwe wijk meer komt kijken dan het bouwen van huizen alleen. Zo is al in 2014 bij raadsbesluit vastgesteld dat op de straatbordjes in Zuiderveld de namen van (internationale) filmregisseurs zouden komen. Begin dit jaar heeft het college zich gebogen over de definitieve naamstelling in de ‘filmwijk’. Daarbij is gekeken naar een aantal criteria. Eén: gekozen regisseurs moeten over het algemeen bekend zijn bij het (middel)grote publiek. Twee: hun werk is nog steeds van invloed op de populaire cultuur in Nederland. En drie: ze moeten minimaal tien jaar geleden zijn overleden.

 

nora ephronDrie Oscarnominaties

In eerste instantie ontbraken vrouwelijke regisseurs op de lijst, mede op basis van het derde criterium, maar die beslissing is teruggedraaid. De twaalf mannelijke regisseurs in Zuiderveld krijgen straks gezelschap van één vrouwelijke collega: Nora Ephron (1941-2012). En toegegeven: de in New York geboren Ephron heeft absoluut haar sporen verdiend. Zo maakte ze naam als regisseur van de romantische films ‘Sleepless in Seattle’, ‘You’ve got mail’ (beiden met Tom Hanks en Meg Ryan) en ‘Julie & Julia’ (met Meryl Streep). Ook schrijven kon afgestudeerd journaliste Ephron als de beste. Ze maakte scripts voor de succesvolle films ‘Heartburn’ en ‘Cookie’. Ook was ze verantwoordelijk voor het scenario van ‘When Harry Met Sally’. De cultklassieker leverde Ephron de tweede van in totaal drie Oscarnominaties op en droeg zeker bij aan het verwerven van een eigen straat in Zuiderveld.

 

 

Op de Set    

Wie straks door Zuiderveld rijdt, loopt of fietst komt letterlijk op iedere straathoek een filmer van naam en faam tegen. Voor de centrale straat door de buurt is de overkoepelende term ‘Op de Set’ gekozen. Toepasselijker kan niet, want de straat verbindt alle afzonderlijke regisseurs met elkaar. Naast de Nora Ephronstraat zijn dat de John Fordstraat, Federico Fellinistraat, Alfred Hitchcockstraat, Frits Langstraat, David Leanstraat, Sergio Leonestraat, Jacques Tatistraat, Orson Wellesstraat en Billy Wilderstraat. Om de vindbaarheid in de wijk te vergroten, krijgen ook de drie brede groenstroken een regisseursnaam. Mensen kunnen straks heerlijk recreëren in het Ingmar Bergmanpark, Bert Haanstrapark en Fons Rademakerspark. En … actie!

 

Klik hier voor een PDF versie van de kaart.

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media