LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Romeins masker werpt nieuw gezicht op Nijmegen

Donderdag 9 April 2020 | reacties 0
20200408124532

Na een Waaltocht vanuit Millingen zette kunstwerk ‘Het Gezicht van Nijmegen’ gisteren, rond de klok van half een, voet aan wal op het eiland Veur-Lent. Het bijna zes meter hoge ‘Romeinse masker’ naast Fort Knodsenburg, is per direct toegankelijk en biedt het publiek een perfect uitzicht op de Waalbrug en Nijmeegse skyline.


Wat een feestelijke gebeurtenis met veel publiek had moeten zijn, werd door alle corona-maatregelen logischerwijs een relatief sober moment. Al maakte dat het schouwspel niet minder spectaculair, zo ervaarden de ongeveer 200 belangstellenden die op deze zonovergoten middag naar Veur-Lent waren gekomen om de bijzondere precisieoperatie van dichtbij te bewonderen.


Staal-polyester constructie
Het Romeinse masker komt uit de koker van Andreas Hetfeld. De Lentse kunstenaar won in 2017 de juryprijs en de tweede publiekprijs bij de ideeëncompetitie ‘Nijmegen langs de Waal’. Zijn plan: de 24,2 centimeter kleine Romeinse helm, in 1915 in de Waal gevonden en één van de pronkstukken van het Valkhof-museum, repliceren en een gezichtsbepalende plek geven in Nijmegen, Nederlands oudste stad. Drie jaar lang werkte Hetfeld aan de staal-polyester constructie, waarvan hij de details letterlijk millimeter voor millimeter met een stanleymesje uitwerkte. Het masker zelf weegt zo’n 2000 kilo. Inclusief podium, trap en onderconstructie ongeveer 3,5 ton.


Tijdelijke locatie
De huidige plek van het Romeinse masker naast Fort Knodsenburg is een tijdelijke locatie. Uiteindelijk verhuist ‘Het Gezicht van Nijmegen’ naar een definitieve plaats aan het Waalfront, waar het – zo zei Hetfeld eerder in een interview in de Lentse Lucht – ‘straks de scheepvaart verwelkomt en de band toont van Nijmegen met de Romeinen’. Maar totdat het zover is, zijn nieuwsgierigen van harte welkom om dit fraaie staaltje kunst te bekijken en beklimmen vanaf de noordkant van de Waal.

 

Dit zegt Annelies Koster, Hoofd Gelders Archeologisch Centrum in Nijmegen, over de Romeinse gezichtshelm: lees hier.

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media