LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Minister Kamp opent warmtenet Nijmegen

Dinsdag 10 Maart 2015 | reacties 0
minister-kamp-bij-opening-warmtenet-9-maart-2015foto-jack-tillmanns

Maandag heeft minister Henk Kamp het Warmtenet in Nijmegen geopend. Hij deed dat samen met burgemeester Hubert Bruls, schoolkinderen en vertegenwoordigers van de vijf partijen die het Warmtenet Nijmegen hebben mogelijk gemaakt. Minister Kamp kreeg een informatiepakket van kinderen uit de Waalsprong. De kinderen hebben het informatiepakket vanochtend in de wijk uitgedeeld. Zo weten de bewoners dat hun huizen milieuvriendelijk verwarmd worden met restwarmte van de afvalenergiecentrale ARN. Daarmee zorgt elk huishouden voor 70 procent minder CO2-uitstoot. Alle huishoudens in de Waalsprong kregen voor de start van het warmtenet Nijmegen ook een afvalzak. De verwerking van één volle zak met restafval zorgt nu voor zeven douchebeurten.
 

Nijmegen krijgt met het warmtenet een bijzonder milieuvriendelijke energievoorziening voor de nieuwbouw in het Waalfront en de Waalsprong. De restwarmte van Afvalenergiecentrale ARN in Weurt gaat op termijn veertienduizend woningen en bedrijven verwarmen. In het Warmtenet Nijmegen werken gemeente Nijmegen, Nuon, ARN Afvalenergiecentrale B.V., Alliander en de provincie Gelderland samen. Ook het rijk heeft bijgedragen met een Green Deal.


Kachel
De kachel van het warmtenet is afvalenergiecentrale ARN. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt om huizen te verwarmen en van warm water te voorzien. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar ARN. De eerste 3700 woningen zijn net aangesloten. Dit warmtenet is later makkelijk uit te breiden in de bestaande stad en de regio en is ook geschikt om nieuwe warmtebronnen en –gebruikers op aan te sluiten.
“Restwarmte van een afvalenergiecentrale, die normaal verloren zou gaan, wordt nu gebruikt voor het verwarmen van duizenden woningen en bedrijven in de stad. Het warmtenet in Nijmegen is een voorbeeld van hoe de energielevering van de toekomst er in Nederland uit kan zien”, aldus minister Kamp.
 

Waal
Het leidingtracé van warmtenet Nijmegen is 6,1 km lang vanaf ARN in Weurt tot aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord. Vanaf daar verzorgt Nuon het distributienet. Bijzonder is dat de ruim zes kilometer zijn aangelegd door de ‘publieke’ partijen, Alliander en de gemeente Nijmegen. De aanvoer- en retourleiding kruisen het Maas-Waalkanaal en de Waal. De leiding onder de Waal heeft een lengte van 1.000 meter en ligt op een diepte van 26 meter.
 

Duurzaam
Het warmtenet levert 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energieneutrale stad te zijn.
 

Scholenactie
’s Ochtends gaf de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens de aftrap voor een bewustwordingsactie voor bewoners van de Waalsprong: ruim tachtig schoolkinderen liepen met een speciaal bedrukte afvalauto door de wijk Waalsprong en deelden een informatiepakketje uit aan bewoners. Het pakketje bestaat uit informatie over de nieuwe duurzame manier van verwarmen en een afvalzak. De verwerking van één gevulde afvalzak, levert voldoende energie op om zeven keer comfortabel warm te douchen.

 

Foto: Jack Tillmanns. Minister Kamp gooit samen met burgemeester Bruls en schoolkinderen afvalzakken in de afvalwagen. In de Waalsprong verwarmen bewoners hun huizen nu met hun eigen restafval.

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media