LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Minister Blok in Wooninformatiecentrum Waalsprong

Dinsdag 11 Juni 2013 | reacties 0
img0372

Gisteren, op maandag 10 juni, bezocht Stef Blok, minister voor Wonen, het Wooninformatiecentrum Waalsprong. Hij liet zich informeren over de speciale ontwikkelingen in de Vossenpels, over de succesvolle IbbN-regeling en de initiatieven van de woongroepen in Plantjevlag. In aanwezigheid van de minister werd het eerst koopcontract voor IbbN getekend.

Het bezoek van minister Blok aan het informatiecentrum Waalsprong was het eerste onderdeel van een werkbezoek aan Nijmegen. Wethouders Tankir en Van der Meer waren aanwezig namens de gemeente Nijmegen.

 

Vossenpels
Wethouder Jan van der Meer informeerde de minister over de bijzondere ontwikkelingen in de Vossenpels, waarin zelfbouw centraal staat. In de Vossenpels wordt het je als bewoners mogelijk gemaakt om je eigen woongebied gezamenlijk vorm te geven. Samen zijn toekomstige buurtgenoten al vanaf het allereerste begin bezig te 'bouwen aan de leefbaarheid in een nieuwe buurt'. Bovendien kun je in Vossenpels ook meedoen bij de inrichting en het beheer van het openbaar gebied. Een puurdere vorm van bevordering van sociale cohesie kun je niet hebben in een buurt.

 

Ik bouw betaalbaar Nijmegen
In de Vossenpels heeft de gemeente Nijmegen de eerste 30 IbbN-kavels gereserveerd, waar het voor mensen met een inkomen tussen ongeveer € 30.000 en € 47.000 haalbaar wordt met de financiële IbbN-regeling zelf een rijwoning of kleine vrijstaande datcha te bouwen. De minister toonde grote belangstelling voor de regeling. Op zaterdag 8 juni kozen de inschrijvers hun kavel; er worden in totaal 25 rijwoningen en 4 datcha’s gebouwd. In aanwezigheid van het gezelschap werd het eerste koopcontract voor de regeling getekend door één van de toekomstige bewoners, Remco Dekker. De financiële regeling die de gemeente Nijmegen met IbbN biedt, is voor hen een uitgelezen kans om zelf te bouwen en biedt net dat stukje extra ruimte om het wél mogelijk te maken. De basis voor de IbbN-lening is de landelijke Starterslening. Bij een IbbN-huis nemen kopers een hypotheek die past bij het huidige inkomen. Voor het resterende bedrag kan een IbbN-lening met rentekorting worden verkregen. Als het salaris omhoog gaat, stijgen de kosten voor rente en aflossing mee. Uiteindelijk betalen kopers dan straks minder dan dat ze nu aan huur kwijt zijn.

 

Woongroepen
Blok was op uitnodiging van Talis aanwezig om meer te horen over de woongroepen, die een plek vinden in de Vossenpels, gesteund door een subsidie van het rijk. IEWAN en het project Meergeneratiewonen vertelden beiden over hun bijzondere levensvorm. Bij de Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (IEWAN) staat vooral de duurzame bouwvorm centraal. Zij werkt aan een woongemeenschap bestaande uit een aantal woon/werk-gebouwen gemaakt van houtskeletbouw met strobalen en leem. Het Project Meergeneratiewonen heeft de wens een project te organiseren waarin 4 uitgangspunten centraal staan: gemeenschap, stilte en bezinning, ecologie en duurzaamheid en het streven om met alle generaties binnen het project samen te wonen. Voor deze woongroepen worden circa 70 woningen gerealiseerd met behulp van woningbouwcorporatie Talis.

Minister Blok vervolgde zijn bezoek - na nog even op locatie te zijn geweest in de Vossenpels - in Nijmegen met onder andere een bezoek aan Hatert. De Nijmeegse wijk Hatert worden verlost van het predicaat 'krachtwijk', voorheen beter bekend als Vogelaarwijk.

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media