LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Hoge rivierwaterstand vult singels in de Waalsprong

Woensdag 12 Februari 2020 | reacties 0
pav17571uitsnede

Afgelopen weekend zagen we de waterstand in de grote rivieren stijgen, zo ook in de Waal. De rivier heeft haar stroombed tot aan de dijken gevuld; verschillende uiterwaarden zijn volgestroomd. In Nijmegen is ook de waterstand van de Spiegelwaal verhoogd. De hoge rivierwaterstand zorgt in de Waalsprong voor een hogere waterstand van singels en plassen.

 

De singels en plassen staan via kwelstromen in contact met de Waal. Bij een hoge waterstand zorgt kwelwater ervoor dat ze zich vullen. De afgelopen jaren stond het water in de singels lager dan verwacht. Precies een jaar geleden draaiden er nog mobiele pompen om water juist in de singels te houden. De huidige situatie levert voor het Waterschap als beheerder van het watersysteem een positief effect op.

 

Water bufferen voor de zomersingels en plassen

Het stelsel van wadi’s, singels en plassen in de Waalsprong is bedoeld om zowel droogte als waterovervloed in het gebied op te vangen. Het systeem is gebouwd op wisselende waterstanden. Goed gevulde singels en plassen zorgen voor een buffer waar we de zomerperiode van kunnen profiteren. Dit betekent wel dat lagergelegen vlonders en wandelpaden langs de singels onder water kunnen komen te staan.

 

schanskorf

 

Klimaatadaptatie

Veel singels in de Waalsprong zijn speciaal ingericht om deze uitersten in het klimaat op te vangen. In droge tijden zorgt beleming (een kleilaag) van de bodem van de watersingels ervoor dat water niet wegsijpelt in de ondergrond. In natte tijden, zoals nu, voorkomt deze kleilaag echter ook dat kwelwater via de ondergrond in de singels kan komen. Daarom zijn zogenaamde ‘ventielen’ bij de singels aangebracht. Dat gebeurt onder andere via schanskorven (een korf, die met stenen wordt gevuld). Zo kan kwelwater via de schanskorven in de singel stromen, zonder de leemlaag van de singel te verstoren. 

 

Meer weten over het watersysteem?

Wil jij meer weten over hoe het watersysteem in de Waalsprong werkt? Lees dan onderstaande brochure eens door. Hierin wordt verteld hoe het water in de Waalsprong werkt en wat jij zelf kunt doen.

 

 

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media