LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Hoeveel Ransuilen leven er in de Waalsprong? Daar gaan we achter komen

Vrijdag 6 Januari 2023 | reacties 0
ransuil

In de winter slapen Ransuilen op zogenaamde roestplaatsen of winterslaapplaatsen in bomen. In het schemer of tegen donker vliegen de Ransuilen de boom uit om in de omgeving op zoek te gaan naar voedsel zoals Veldmuizen. Ransuilen zijn heel moeilijk te ontdekken maar met een aantal tips kun je zelf ook zoeken naar een slaapplaats bij jou in de buurt. Uit een slaapboom kunnen zeven tot soms wel dertig Ransuilen uitvliegen terwijl je overdag er met moeite vijf kunt tellen. Het blijft altijd spannend om eens in de twee weken even op afstand hier te tellen.

 

Doe mee!

Help je ook mee om Ransuilen winterslaapplaatsen te zoeken in de Waalsprong? Het geeft ons inzicht in de aantallen, en we kunnen met de braakballen kijken welke prooien belangrijk is voor Ransuilen en andere muiseters. Je kunt heel gemakkelijk op zoek gaan naar winterslaapplaatsen bij jou in de buurt en daarbij overdag en in de avond de uitvliegende Ransuilen tellen.

 

Slaapplaats vinden

Voor het zoeken naar slaapplaatsen geldt dat gebieden waar Ransuilen broeden, vaak ook goede gebieden zijn om slaapplaatsen te vinden. Ransuilen hebben een voorkeur voor (naald, coniferen) boomgroepjes aan de rand van een open gebied. Behalve naaldbomen worden ook hulst, jeneverbes, klimop en meidoorn regelmatig gebruikt. In loofhout wordt meestal geslapen zolang het blad nog aan de boom zit. Braakballen onder de slaapbomen zijn de beste indicatie voor een in gebruik zijnde slaapplaats, en vaak de eerste aanwijzing voor een nieuw ontdekte slaapplaats. Sommige slaapplaatsen zijn overdag te tellen, maar uilen die in dichte (naald of coniferen) bomen slapen moeten ´s avonds tijdens het uitvliegen geteld worden. Probeer de uilen bij het tellen zo min mogelijk te storen.

 

Doorgeven van aantallen en winterslaapplaatsen

Als je mee wilt doen aan de winterslaapplaatstellingen van Ransuilen kan dat door je als waarnemer voor Sovon te registreren. Hier kun je een account aanmaken waarna je  een waarnemerscode (4 letters en 2 cijfers) ontvangt welke je na een mail kunt activeren.

Met je waarnemerscode en je wachtwoord kun je inloggen op de app Avimap en kun je bij project Slaapplaatstellingen een telling aanmaken nabij de winterslaapplaats van de Ransuilen.

Als je nog vragen hebt of  je wilt je aanmelden voor tellingen kun je een mail sturen naar  Jelle Abma van Sovon.  

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media