LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Fort Knodsenburg open voor publiek

Dinsdag 22 November 2016 | reacties 0
fort-knodsenburg

Fort Knodsenburg viert op 26 november zijn heropening. De oplevering van de omvangrijke reconstructie van dit 16e eeuwse fort is het laatste onderdeel in de realisatie van het project Ruimte voor de Waal.

 

Het fort op het nieuwe eiland in de Waal is vrij toegankelijk en ligt aan een wandelpad. Bij de opening zijn acteurs (re-enactors) en leden van de caranavalsvereniging Knotsenburg, die haar naam ontleent aan het fort. Vanaf 15.00 uur zijn er rondleidingen voor publiek.
 

Programma

14.00 welkom bij de opening
15.00 rondleidingen voor publiek en re-enactors
16.00 theatervoorstelling in café De Zon: Hier gaat de Zon nooit onder (theater de Plaats).

Aanmelden (er is beperkt plek) kan via: nijmegenomarmtdewaal@nijmegen.nl o.v.v. voorstelling De Zon 16.00 uur.

 

De voorstelling ‘Hier gaat de Zon nooit onder’ maakte in september onderdeel uit van Prateur Oud Nieuw Via Versa: Een café. Twee mannen. Zij vertellen het verhaal van het café waar het ooit een komen en gaan was van handelsvolk, van paarden en wagens. Mensen onderweg van de stadsmarkt naar het dorp. Nu een vergeten plek gelegen op een eiland of juist een plek om nooit te vergeten?

 

Locatie fort Knodsenburg: noordelijke kant van het eiland Veur Lent, vlak naast de brug de Lentloper.

 

Geschiedenis

Fort Knodsenburg lag sinds eind 18e eeuw verborgen in het Lentse landschap. Op luchtfoto’s en kaarten verraadden sloten door hun stervormige ligging dat hier ooit een fort lag. Door het project, Ruimte voor de Waal, kregen archeologen de kans om het fort opnieuw te ontdekken. De noordzijde van het oude fort, waar ook de ingang lag, is nu gereconstrueerd en de contouren van het hele fort zijn zichtbaar gemaakt, deels met gevonden materiaal. Tijdens de opgraving zijn delen van de ophaalbrug teruggevonden. Er staan nu vier houten palen in de Spiegelwaal op de plek waar de ophaalbrug lag. In het verlengde van deze ophaalbrug lag de toegangspoort van het fort. De fundamenten van deze poort zijn gevonden en zijn nu zichtbaar gemaakt. Op het fort staat ook een kanon uit 1785 dat in 1990 uit de Waal is opgehaald. Dit kanon stond tot nu toe op de Waalkade.

 

Lees hier meer over Fort Knodsenburg.

 

  

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media