LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Excursies Nijmeegse omgevingsvisie tijdens het Democratiefestival

Dinsdag 27 Augustus 2019 | reacties 0
logo

Aankomend weekend vindt op Veur-Lent de eerste editie plaats van het Democratiefestival. Dagjesbezoekers en landelijke bestuurders van provincies, gemeenten en waterschappen vieren deze dagen de democratie in Nederland! Bekende en onbekende Nederlanders verzorgen tal van workshops, excursies, debatten en lezingen.

 

Nijmegen werkt aan de Omgevingsvisie. Hierin leggen we vast hoe we willen dat de stad er in de toekomst uitziet: hoeveel huizen moeten we bijvoorbeeld bouwen en voor wie? Hoe houden we Nijmegen bereikbaar? Maar ook: hoe kan de inrichting van de stad bijdragen aan een sociaal Nijmegen. Aan de hand van een aantal opgaven heeft het team van de Omgevingsvisie vijf excursies georganiseerd. Tijdens deze excursies ga je per fiets op vijf interessante locaties kijken en in gesprek over de opgaven voor Nijmegen. Dit doe je aan de hand van stellingen. De volgende excursies worden in de Waalsprong georganiseerd vanuit de Omgevingsvisie:

 

  • Aantrekkelijke stad – een bezoek aan 2 woonconcepten Iewan en stadsnomaden:

Nijmegen moet een forse hoeveelheid woningen bouwen om aan de vraag te voldoen. Zeker in de goedkopere sector is er nog steeds een tekort. Vaak hebben mensen die op dit type woningen zijn aangewezen geen invloed op de vorm en ontwikkeling van hun woningen. De excursie laat twee initiatieven zien, waarin de bewoners juist het voortouw genomen hebben. Lang niet iedereen heeft echter de kennis, energie en tijd beschikbaar om in een dergelijk project te stappen. Daarnaast kost de begeleiding en ontwikkeling van een dergelijk project ook aan gemeentezijde meer tijd dan een standaardproject. Hoe groot kan de bijdrage van dit soort initiatieven zijn voor de opgave van de stad? Hoeveel ruimte moeten we hiervoor vrij maken?

Stelling: een Iewan en/of stadsnomaden in iedere wijk hoort bij Nijmegen.

Vrijdag 30 augustus: 12.30-14.30 uur
Zaterdag 31 augustus: 14.30-16.30 uur

 

  • De sociale en gezonde stad – Nijmegen beweegvriendelijke stad, kom suppen! (onder voorbehoud i.v.m. geconstateerde blauwalg)

Nijmegen wil de stad zo inrichten dat ze uitnodigt tot sporten, bewegen en ontmoeten. De Spiegelwaal is hier een voorbeeld van. Deelnemers aan het Suppen wordt gevraagd vooraf een korte enquête in te vullen over de mate waarin zij vinden dat de stad hier goed op inricht is en welk karakter toevoegingen moeten hebben (bijvoorbeeld in de vorm van groene beweegroutes, of juist faciliteiten voor georganiseerde sporten etc.). Let op: we raden aan je sport- of zwemkleding mee te nemen.


Stelling: bewegen en sporten in de stad doen we ongeorganiseerd, zo dicht mogelijk bij huis.

Vrijdag 30 augustus: 14.00-17.00 uur
Zaterdag 31 augustus: 14.00-17.00 uur

 

  • De duurzame stad – een bezoek aan het windpark Nijmegen

De energietransitie is bij uitstek een proces dat iedereen aangaat; het zal invloed hebben op ons werken, op ons wonen en op de manier waarop we ons vervoeren. Het opwekken van duurzame energie heeft grote invloed op onze directe omgeving. Daarom kan dit niet aan een beperkte groep grote partijen overgelaten worden; de energietransitie kan alleen slagen als er een brede betrokkenheid is en als het ene initiatief het volgende uitlokt.


Stelling: de nieuwe zonnevelden en windparken voor de energietransitie zouden voor tenminste de helft in lokaal eigendom moeten zijn.

Vrijdag 30 augustus: 15.30-17.00 uur
Zaterdag 31 augustus: 11.30-13.00 uur

 

Verder zijn er de excursies:

  • Aantrekkelijke stad – een rondleiding door het Waalfront en het bezoeken van de stationsomgeving
  • Economisch veerkrachtige stad – een bezoek aan het Woonbelevingscentrum LIV

 

Dit is slechts een greep uit de activteiten, voornamelijk gericht op onderwerpen in en rond de Waalsprong. Maar er is meer! Er zijn workshops, wandel-en fietsexcursies, doe eens mee aan yoga op het strand of luister naar muziek. Klik hier voor het gehele programma van het het Democratiefestival! Toegang op de diverse onderdelen is gratis, maar meld je wel aan!

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media