LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

De Stelt-Zuid genomineerd voor Gelderse prijs

Vrijdag 18 November 2022 | reacties 0
steltzuid070abd5cfdb8

De nieuwe woonwijk De Stelt-Zuid is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2022. De Stelt-Zuid ligt tussen de dijk langs de Waal en de nieuwe stadswijken in de Waalsprong. Een schakelpunt tussen stad, dorp, natuur en rivier. Bewoners genieten vanuit hun woonkamer van het landschap, dat ze samen onderhouden.

 

Bij het ontwerpen van de wijk is de gedurfde keuze gemaakt om niet de bebouwing, maar juist het landschappelijke karakter leidend te laten zijn. Eerst werd de boomgaard ingetekend, net als de watersingel en struinzone. Vervolgens werden de woningen ingepast. Zo ontstond ‘wonen in het landschap’.

 

Daarbij springen twee elementen met name in het oog:

1) Het dijklandschap: dijkwoningen die omarmd worden door het dijklichaam, gelegen aan een struinzone met ruige grassen en olifantenpaden, aansluitend op het rivierlandschap van Spiegelwaal en Waal.
2) De boomgaard: het terugbrengen van een authentiek Betuws element, als groen hart en ontmoetingsplek tussen de woningen.

Ook zijn maatregelen genomen die inspelen op klimaatverandering en biodiversiteit. Zo wordt water langer vastgehouden om goed door perioden van droogte te komen, en wordt hittestress voorkomen door het vele groen in de wijk, en is de inrichting afgestemd op flora en fauna.

 

Unieke keuzes

Bij het proces om van De Stelt-Zuid een succes te maken waren veel verschillende partijen betrokken. De uitwerking van het ontwerp gebeurde door middel van zogenoemde ‘ateliersessies’; waar uiteenlopende vakgebieden en expertises aan deelnamen. Het was niet altijd makkelijk, en vergde de moed om unieke keuzes te maken. Keuzes die ertoe geleid hebben dat de wijk nu als inspiratie kan dienen voor toekomstige projecten.

De Stelt-Zuid is bovendien een voorbeeld van een geslaagd participatieproces. De keuze voor een boomgaard in de openbare ruimte met vruchtdragende bloesembomen gebeurde onder voorwaarde dat bewoners zelf voor het onderhoud zorgen.

 

Iedereen kan stemmen

De Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit wordt elke twee jaar uitgereikt door de provincie Gelderland aan een geslaagd en inspirerend project voor het inrichten van de Gelderse leefomgeving. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Naast De Stelt-Zuid zijn nog veertien projecten genomineerd. Iedereen kan tot 15 december stemmen, via de speciale website van de prijs: gelderland.nl/gprk2022.

 

De prijzen worden op 19 december uitgereikt.

 

Meer informatie over De Stelt-Zuid is te vinden op stelt-zuid.nl  en bij het Waalsprong Informatiecentrum.

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media