LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

De sporthal-plus in Hof van Holland: een multifunctioneel gebouw

Dinsdag 3 November 2020 | reacties 18
sporthal-ai-1

In Hof van Holland zijn de plannen voor een grote sporthal inmiddels ver gevorderd. In de loop van 2021 start de bouw van een multifunctionele complex waarin sport en gezondheid centraal staan. Van basisschoolgym tot huisartsenpraktijk - van topsport tot sociaal wijkteam; deze ‘sporthal-plus’ wordt een levendige plek waar iedere bewoner van de Waalsprong straks wel iets te zoeken heeft - ook als je minder sportief bent aangelegd.

 

Het woord ‘gebouw’ doet tekort aan de plannen voor deze ‘sporthal-plus’, zoals deze als werktitel heeft meegekregen. En ook het woord sporthal dekt niet de lading. Het complex krijgt straks drie verschillende hoofdhuurders, en vele gebruikers, waarmee het een multifunctioneel ontmoetingspunt zal zijn voor de wijk. De sportfaciliteit zelf (onder gemeentelijk beheer) is qua oppervlak de grootste aanwezige. Daarnaast komt er een uitgebreid Gezondheidsplein (met bijvoorbeeld huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapie) en vinden het Sociaal Wijkteam (in de toekomst onder de naam Brede Basisteams) in combinatie met een Stip onderdak in het gebouw.

 

Van schoolgym tot topsport

Overdag wordt de sporthal voornamelijk ingezet voor schoolgym: in de directe omgeving zijn twee basisscholen (waarvan één er al gestart is, en de ander later gerealiseerd wordt) die hier gebruik van kunnen maken. Wellicht zal ook het Citadel College gebruik gaan maken van de faciliteiten. In de middag en avond staan de zalen open voor de sportverenigingen. Deze breedtesporten bieden iedereen in elke leeftijd en op elk niveau gelegenheid om gezond bezig te zijn en lekker te bewegen. De sporthal-plus vervult - samen met bijvoorbeeld De Triangel en een reeks aan andere sport- en gymzalen -  een belangrijke rol voor schoolsport en breedtesport in de Waalsprong.

 

In de voorbereidingen zijn een aantal sportclubs actief betrokken om te komen tot een zo optimaal mogelijk ontwerp. De nieuwe sporthal in Hof van Holland biedt voor hen kans om volgens de nieuwste eisen op  hoog niveau mee te kunnen doen. De programmering met de sportclubs van Nijmegen en ook (semi)commerciële aanbieders wordt in de komende periode uitgewerkt.

 

Tribune en horeca

Sporten is niet alleen leuk om te doen, maar ook leuk om naar te kijken. Supporters kunnen vanaf de tribune de sporters aanmoedigen. Er komen vaste zitplaatsen, die bij piekbelangstelling kunnen worden aangevuld met flexibele plaatsen tot in totaal zo’n 700 stuks. En na afloop is het voor sporter en supporter goed toeven in de horecagelegenheid.

 

Gezondheidsplein Nijmegen Noord

Via de zorggroep STIELO is de gemeente in nauw overleg met eerstelijns zorgsaanbieders over de ontwikkeling van de Waalsprong. Nieuwe bewoners moeten immers bij het intrekken van hun woning er op kunnen vertrouwen dat er ook plek is in de huisartsenpraktijk, dat de verloskundige ruimte heeft om zwangerschappen te begeleiden, en dat een blessure van het klussen kan worden behandeld door de fysiotherapeut. Het is een vanzelfsprekendheid dat deze voorzieningen in de wijk beschikbaar zijn, en daarom schakelt de eerstelijnsgezondheidszorg gelijk op met de realisatie van de wijken en de groei van het aantal inwoners. Een gevarieerd gezelschap van zorgaanbieders heeft zich inmiddels verenigd in de Coöperatie Gezondheidsplein Nijmegen NoordDe huisartsenpraktijk van Bast en Van Damme die straks een plek krijgt in Hof van Holland is al gestart (de CWZ-Waalsprongpoli biedt voorlopig onderdak) en is helemaal klaar voor de komst van nieuwe bewoners uit de omgeving. Ook andere zorgaanbieders bereiden zich natuurlijk voor op de uitbreiding.

 

Baksteen en bogen

Wie de schetsen ziet voor het ontwerp, kán niet anders dan enthousiast zijn. De architect heeft in zijn uitdagende ontwerp echt een statement gemaakt en een gebouw ontworpen met een sterke identiteit. Gebaseerd op de Nijmeegse baksteenarchitectuur is gekozen voor een elegante bakstenen plint die beweging symboliseert. Met de bakstenen bogen heeft de architect een dynamische beweging willen uitdrukken. Net als een steen die over het water ketst, als een dans, een vloeiende beweging, met een knipoog naar de naastgelegen brug de Oversteek. De grootste bogen markeren de (hoofd)ingang, de horeca op de eerste verdieping. De grote raampartijen aan de westzijde bieden niet alleen gebruikers een uniek uitzicht, maar ook voorbijgangers  een blik op de activiteiten in het gebouw.

 

Er wordt gekeken hoe het dak kan bijdragen aan de klimaatbeheersing binnen. Buiten is natuurlijk aandacht voor het opvangen van regenwater. Er is parkeerruimte in het gebouw en in de omgeving worden oplossingen voor de bereikbaarheid en aanvullend parkeren gecombineerd met een aangenaam groene inrichting. Via de methoden van ‘natuurinclusief bouwen’ wordt gekeken hoe straks het gebouw ook onderdak kan bieden aan bijvoorbeeld gierzwaluwen, vleermuizen of huismussen.

 

Van plan tot gebruik

De gemeente is in het afgelopen jaar met verschillende gebruikers van de sporthal in gesprek geweest, om te komen tot een zo optimaal mogelijk ontwerp voor de breedtesport. Een klankbordgroep met leden vanuit de gemeente en toekomstige gebruikers buigen zich op korte termijn over een naam om de werktitel ‘sporthal-plus’ te vervangen voor een definitieve titel. De naam wordt verwerkt tijdens de bouw van het complex. 

 

Het voorlopig ontwerp voor de hal is positief ontvangen door het Ruimtelijk Kwaliteitsteam van de Waalsprong. Zodra het definitief ontwerp is goedgekeurd kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd. De contracten met de andere eindgebruikers zoals de Cooperatie Gezondheidsplein Nijmegen Noord, het Sociaal Wijkteam (straks: Brede Basisteams) en de Stip worden binnenkort getekend. En als alles volgens verwachting verloopt, wordt de bouw in de loop van 2021 gestart en kunnen sporters en andere gebruikers er vanaf begin 2022 terecht. 

 

sporthalsporthal

« Terug naar het overzicht

Reacties

Sjoerd (woensdag 04 november 2020)

Is er ook al meer bekend over de geplande fietstunnel onder het talud van de Oversteek door om Woenderskamp met Hof van Holland te verbinden?

Erik (woensdag 04 november 2020)

Mijn vraag gaat ook over hetzelfde wat Sjoerd vraagt, waar blijft de beloofde viaduct met watergang en fietspad? Hierover hoor je niks meer.

Franklin (woensdag 04 november 2020)

Lees niks over een fitness. Waar is Basic fit in Lent Noord?

Redactie Waalsprong (donderdag 05 november 2020)

Beste Franklin, het is bij ons onbekend of Basic Fit plannen heeft om zich in de Waalsprong te vestigen. Ze worden niet opgenomen in de programmering voor de sporthal-plus. U kunt eventueel zelf contact met Basic Fit opnemen.

Redactie Waalsprong (donderdag 05 november 2020)

Beste Sjoerd en Erik, op het moment zijn we hard bezig met het ontwerpen van de tunnel. We hebben helaas nog geen ontwerp dat we kunnen laten zien, maar de tunnel gaat er komen!

Erik (donderdag 05 november 2020)

@Franklin, basic fit heeft van de week bekend gemaakt dat ze de komende tijd geen nieuwe vestigingen meer gaan openen. Daarnaast heeft basic fit standaard een pand nodig van 1200m2 en dat is er niet. Overigens zit er al een fitness centrum in nijmegen-noord, namelijk waar kluswijs zit op het terrein.

Thijs (donderdag 05 november 2020)

alleen de hal is te klein voor topvolleyball waar VocaSa al jaren mee in conclaaf is met de gemeente. Juist om sport te stimuleren, juist om als wijkbewoner te komen kijken naar topvolleybal is en blijft dit een gemiste kans. qua sport heeft de gemeente wel vaker kansen laten liggen, een 333 mtr baan, die met een beetje goede wil een 400 mtr had kunnen zijn en daarmee nationale en internationale wedstrijd had kunnen hosten.

Sjoerd (donderdag 05 november 2020)

@Redactie Waalsprong, dat is goed nieuws. Dan is natuurlijk de volgende vraag in welk jaar de tunnel opgeleverd zou moeten gaan worden. 2022?

Redactie Waalsprong (vrijdag 06 november 2020)

@Thijs: er heeft in de afgelopen tijd afstemming plaatsgevonden met Vocasa over de totstandkoming van de sporthal. Hoewel de afmetingen van de sporthal voldoen aan de eisen van Nevobo voor topsportwedstrijden op nationaal niveau, heeft Vocasa aangegeven dat de voorzieningen van de nieuwe sporthal niet volledig voldoen aan hun criteria. De gemeente vindt dat spijtig, maar ziet helaas geen mogelijkheden om aan alle door Vocasa opgegeven wensen tegemoet te komen. De gemeente Nijmegen blijft met Vocasa in gesprek over hun mogelijkheden, in de nieuwe sporthal, danwel in de huidige huisvesting.

Erik (zondag 08 november 2020)

Wanneer komen de definitieve ontwerpen naar buiten van het centrum? De bouw hiervan start namelijk al komend jaar 2021 en nog altijd is er geen nieuws hierover naar buiten gekomen.

Redactie Waalsprong (dinsdag 10 november 2020)

@Sjoerd, het is afhankelijk van verschillende factoren, maar hoe het er nu uit verwachten we dat inderdaad 2022 gaat worden.

Redactie Waalsprong (dinsdag 10 november 2020)

Beste Erik, we beseffen dat u nog vrij weinig bekend is gemaakt over de ontwikkelingen van het Hart van de Waalsprong. Daar wordt achter de schermen aan gewerkt. We verwachten u binnenkort uit te kunnen nodigen voor een informatiemoment. Houd daarvoor onze website en/of nieuwsbrief in de gaten. U kunt zich aanmelden op onze nieuwsbrief via: www.waalsprong.nl/nieuwsbrieven.

Gonnie (maandag 01 februari 2021)

Hoi, komt er ook bewegen voor ouderen, yoga, enz? wij wonen aan de overkant. Vlakbij dus, is her mogelijk dat wij daar ook gebruik van mogen maken?

Redactie Waalsprong (maandag 01 februari 2021)

Beste Gonnie, het is nog niet bekend welke verenigingen gebruik gaan maken van de Sporthal-plus. Om gebruik te kunnen maken moet u in ieder geval aangemeld zijn bij bijvoorbeeld een yoga-vereniging die de locatie huurt. Op deze website ziet u een overzicht van sportactiviteiten voor senioren in de Waalsprong: https://bit.ly/3rcxTig.

Claire (vrijdag 09 april 2021)

Hallo! Komt er een fitnessclub in het gebouw?

Redactie Waalsprong (maandag 12 april 2021)

Hoi Claire, in de Sporthal-plus komt geen fitnessclub. Wellicht dat er in het Hart van de Waalsprong wel een fitnessclub komt. Houd daarvoor de website in de gaten!

Bernadette (zaterdag 12 juni 2021)

Wanneer kan de hal in gebruik genomen worden? Wij hopen dat hij tijdens de Eurogames in juli 2022 beschikbaar is

Redactie Waalsprong (maandag 14 juni 2021)

@Bernadette: wat zou dat leuk zijn! Ik ben bang dat dat op dit moment nog niet te zeggen is, of dat haalbaar is! Ben je betrokken bij de organisatie van Eurogames 2022? Vraag dan na bij je contactpersoon van de gemeente - zij zitten dichter bij het vuur en kunnen je waarschijnlijk in de loop van het jaar meer vertellen!

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media