LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Dag van de Bouw: het warmtenet gaat onder de Waal door

Maandag 19 Mei 2014 | reacties 0
foto-booropstelling-kees-hoogstratenklein

Op 24 mei, de Dag van de Bouw, is iedereen welkom bij het Warmtenet Nijmegen. Dit duurzame energienet wordt nu aangelegd in Nijmegen West en Noord. Het Warmtenet staat op het punt om onder de Waal te worden getrokken, een boring van 1 kilometer.

 

Op het terrein van GDF SUEZ (Elektrabel) in Nijmegen West staat bij de Waal de booropstelling. Ook kunnen gasten met de zonnetrein via De Oversteek naar het werkgebied aan de overkant waar alle betrokken partijen zich presenteren. Kinderen kunnen daarnaast springen en ballonnen vouwen.
 

Warmtenet

In Nijmegen maken de gemeente, Nuon, ARN B.V., Alliander en de provincie een bijzonder Warmtenet mogelijk. Veertienduizend woningen in de Waalsprong en het Waalfront worden er op aangesloten en gaan duurzaam verwarmd worden. De kachel van het warmtenet is de afvalenergiecentrale ARN. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt om water te verwarmen dat in buizen naar de huizen gaat. Daar verwarmt het water de woningen en zorgt het voor het warm water. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar de ARN.

 

Open dag
Tijdens de open dag kan iedereen vanaf het terrein van GDF SUEZ zien wat er gaat gebeuren bij de bijzondere boring onder de Waal door. In groepen van 10 tot 15 personen kunnen belangstellenden buiten kijken bij de booropstelling, waarbij de aannemer A.Hak Leidingbouw meer vertelt over het werk. Normaal zijn dit locaties die niet open zijn voor het publiek, maar deze dag geven de partners een exclusief kijkje in de keuken. Koffie en thee staan ook klaar.
 

De boring
Het leidingtracé van warmtenet Nijmegen is 6,1 km lang vanaf de ARN in Weurt tot aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord. Vanaf daar wordt de aanleg van het distributienet verzorgd door Nuon. De aanvoer- en retourleiding liggen één meter diep en hebben een diameter van 45 cm. De kruising met de Waal wordt op een diepte van 26 meter uitgevoerd in een staal-in-staal systeem.  Dit betekent dat zowel de binnenste buis als de buitenmantel uit staal bestaan. De leiding onder de Waal heeft een lengte van 1.000 meter.


Milieuvriendelijk
Het warmtenet levert 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energie neutrale stad te zijn.

Locatie en tijd
De open dag vindt plaats van 10.00 uur tot 16.00 uur op het terrein van GDF SUEZ in Nijmegen. Na de brug De Oversteek op de rotonde (Nymaplein) eerste afslag, afslag Noord-Oost Kanaalhavens.Eind van de afslag bij de stoplichten rechtdoor (Waalbandijk). In de eerste bocht afslag naar links nemen (Latensteinweg) en daarna direct links Hollandiaweg (voorheen Weurtseweg 460) inrijden. Dit is de toegangsweg naar de centrale.

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media