LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Bijzondere sporten in Noord: freerunning

Dinsdag 15 Maart 2022 | reacties 0
bijzondere-sport-freerunning-backflip

Als jong stadsdeel biedt Nijmegen-Noord de ruimte aan ‘net iets andere’ activiteiten en initiatieven. Zo ook op het gebied van sport. Welke ‘nieuwe’ sporten vind je aan deze kant van de Waal? Waarom zijn ze juist hier ‘geland’? En wat maakt deze sporten zo leuk? Je leest het in de rubriek ‘Bijzondere sporten in Noord’. In deze tweede aflevering: freerunning. 

 

Freerunning is de kinderschoenfase nauwelijks ontgroeid, of de spectaculaire sport staat al op de nominatie om ‘Olympisch’ te worden. De basis voor een potentiële medaille ligt misschien wel in Nijmegen-Noord. Hier krijgen kinderen sinds de zomer van 2021 de fijne kneepjes van de Wallflip, Monkey, Backflip en Catleap bijgebracht door Tymen Hart en zijn team.  

 

Ontsnappingstechniek
Tymen, geboren en getogen in Nijmegen, zag op zijn 17e op YouTube een filmpje, waarin mooie, stoere, vloeiende bewegingen de hoofdrol speelden. “Ik was meteen verkocht. Dit wilde ik ook! Ik ontdekte dat het een sport was; Parkour-Freerun-Tricks, ofwel freerunning. Ontstaan in Frankrijk, toen een legerofficier een ontsnappingstechniek zoals ooit in Vietnam gebruikt, leerde aan zijn zoon die het vervolgens op straat ging doen. Samen met wat vrienden ben ik gaan oefenen. Van onze gymdocent mochten we de gymzaal gebruiken. Een vader van een vriendje werkte in zwembad Nijmegen-West. Daar konden we soms terecht om vanaf de duikplank sprongen en salto’s te maken. Lessen waren er niet, dus zijn we maar gaan improviseren, spelenderwijs, letterlijk met vallen en opstaan.”

 

Eigen onderneming

Sinds dat filmpje heeft freerunning Tymen nooit meer losgelaten. Vreemd is het dan ook niet dat hij na het behalen van zijn CIOS-diploma en turnlicentie, van zijn hobby zijn beroep maakte en een eigen freerunning onderneming begon. “Ik zat meteen in een flow, gaf lessen in Nijmegen, organiseerde workshops in Nederland en België. Op een bepaald moment heb ik bij gymnastiek- en turnvereniging De Hazenkamp gevraagd of ik freerunning-lessen mocht verzorgen. Aanvankelijk twijfelden ze, tot een verenigingsadviseur zei dat ze freerunning moesten binnenhalen, omdat de sport groot ging worden.”

 

Sterk lichaam

Momenteel geven Tymen en zijn collega’s les aan zo’n 400 kinderen en jongeren, sinds de zomer van 2021 ook in Nijmegen-Noord. Tymen: “De Hazenkamp organiseerde al turnlessen in De Klif. Ze wilden hun activiteiten uitbreiden, dus is freerunning aan het aanbod toegevoegd.” Binnen mum van tijd meldden zich 20 jongens én meiden in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Tymen: “Elke maandagavond toveren we de sportzaal om tot een freerunninghal waar kinderen lekker los mogen gaan. We beginnen de les met een warming up en kracht- en lenigheidsoefeningen. Het krachtdeel is redelijk pittig, omdat het lichaam voor freerunning sterk moet zijn. Kinderen gaan tijdens de les aan de slag met basisprincipes van verschillende salto-en sprongtechnieken, zoals de Wallflip, Monkey, Backflip en Catleap. Die combineren we vervolgens in een freerunning parkour.”

 

Freerun-plekjes

Tymen zelf is zo druk met lesgeven dat hij het actieve freerunnen achter zich heeft gelaten. “Ik was elke dag wel bezig. Vaak op straat. Nijmegen heeft leuke freerun-plekjes met muurtjes, hekjes, speeltoestellen en andere obstakels, zoals de Waalkade, de Lindenberg en omgeving, het Centraal Station, maar bijvoorbeeld ook winkelcentrum Dukenburg. Vergeleken met toen heb ik weinig vrije tijd. Ik train veel minder, ben niet zo sterk meer. Terwijl ik het juist van mijn kracht moest hebben. Daarbij komt dat ik met mijn 33 jaar voor een freerunner relatief oud ben. Liefst belast ik mijn lichaam niet teveel.” Lachend: “Ik doe bijna alle oefeningen voor, dus ik kom wel aan mijn beweging.”

 

Grenzen verkennen

En dat bewegen is niet per definitie gevaarlijk, stelt Tymen. “Mensen denken vaak dat freerunners enorme risico’s nemen. Natuurlijk, risico’s zijn er altijd, maar freerunning is vooral een kwestie van vaak en hard trainen. Soms wel meer dan 20 uur per week. Dat maakt je fysiek, maar ook mentaal sterker, omdat je geregeld over je eigen angsten heen moet stappen. Tijdens de lessen daag ik kinderen dan ook uit om hun grenzen te verkennen, bijvoorbeeld als ze een nieuwe sprong willen maken. De kunst is om over die grens heen te gaan, maar nog belangrijker is dat ze lekker bezig zijn, het leuk vinden om iets te leren. Dan komt de rest meestal vanzelf, weet ik uit ervaring.”

 

Freerunning: iets voor jou?

Ben je lenig, sterk en durf je wel wat? Of wil je deze dingen juist graag leren? Meld je aan voor een proefles freerunning via www.hazenkamp.nl. Weten wat Tymen zoal doet? Op zijn website vind je meer informatie: www.twistedfreerunning.nl,

 

Check ook deze video's!  

 

 

 

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media