LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Bijzondere archeologische vondsten in de Waalsprong

Dinsdag 2 Oktober 2018 | reacties 0
peter-van-den-broeke

Senior-archeoloog Peter van den Broeke gaat binnenkort met pensioen. In onderstaand artikel vertelt Peter over zijn bijzondere archeologische vondsten. Hij licht toe waarom zijn werk te leuk en te bijzonder is om zomaar mee te stoppen.

 

Peter van den Broeke deed tijdens zijn 40-jarige carrière ruim 20 jaar archeologisch onderzoek in het Waalspronggebied, dat hij omschrijft als een ‘Walhalla en lusthof voor archeologen’. Binnenkort gaat hij met pensioen, maar aan ophouden denkt de IJzertijd-specialist nog niet.

 

 

 

 

 

crypto-potje Lent

Vlak voor zijn afzwaaien zijn het drukke tijden voor Peter van den Broeke, nu de nationale en internationale pers zich onlangs op het ‘Potje van Lent’ hebben gestort. Het drie centimeter kleine aardewerken ‘crypto-potje’ (*) uit ongeveer 700 voor Christus is misschien wel de grootste ontdekking sinds in 1995 het archeologisch onderzoek in het Waalspronggebied van start ging.

 

Lees meer over deze recente vondst.

 

Betuwse klei

Peter, die na het halen van zijn hbs-diploma eerst Culturele Antropologie en vervolgens Prehistorie studeerde in Leiden, zette zelf in januari 1997 zijn eerste stappen in de Waalsprong. Daarvoor werkte hij op detacheringsbasis als archeoloog mee aan opgravingen in respectievelijk Midden-Delfland en rondom het traject van de Betuweroute. “Eind 1996 werd ik gebeld door Jan Thijssen, toen stadsarcheoloog van Nijmegen, met de vraag of ik iemand kende die in de Waalsprong aan de slag wilde gaan. En o ja, ‘ik mocht het ook zelf zijn’. Ik kon bijtekenen voor het Betuweproject, maar dat traject liep af. Werken in de Waalsprong leek me een ideale kans. In het gebied waren al een aantal vindplaatsen met flink wat potentie aangeboord. Bovendien kon ik in de Betuwse klei blijven graven. Ik heb Jan teruggebeld en gezegd dat ik het graag wilde doen. Op het moment dat ik een vaste aanstelling kreeg, ben ik naar Elst verhuisd.”

 

onderzoek op houtOude Waaltak

De afgelopen 20 jaar haalde Peter met zijn collega’s (tal)rijke deeltjes Waalsprongverleden naar boven, waaronder de Man van Lent (1999), prehistorische voetsporen (2011) en zo’n tien bijzondere grafvelden uit de late prehistorie en Romeinse Tijd. “Veel overblijfselen zijn per toeval ontdekt. Zo is in het dijkterugleggingsgebied een oude Waaltak tevoorschijn gekomen, even verderop het Kasteel van de Heren van Lent. Voor mij voelt werken in de Waalsprong als een ontdekkingstocht door iets dat het midden houdt tussen het Walhalla en een lusthof. Wie aan het verleden van Nijmegen denkt, legt al snel associaties met Romeinse legerplaatsen en ‘oudste stad’. Dit terwijl Nijmegen-Noord in diezelfde periode ook druk bewoond was. Het miegelde van de mensen die voedsel leverden voor de overkant en spullen van over de Waal hier mee terug naartoe brachten.”  

 

22 straatnamenstraatnamen de elten

Net als de mensen van toen laat Peter als ‘straatnamenleverancier’ ook sporen na in de geschiedenis van wat nu Nijmegen-Noord is. “Ten tijde van de oplevering van De Elten stond in De Gelderlander een gemeentelijke advertentie voor het bedenken van straatnamen. Ik dacht: ‘dat moet ik kunnen’. Aanvankelijk leverde ik 9 namen van vondsten in het gebied aan, met het idee dat er op elk bordje ook een afbeelding van de vondst moest komen. Toen bleek dat ze 22 namen nodig hadden, moest ik flink aan de bak om bij elke naam een representatieve afbeelding te vinden. Maar het is gelukt.”  

 

De elten Verharde route

Wie Peter zo enthousiast over zijn werk hoort praten, heeft niet het idee met iemand aan tafel te zitten die binnenkort zijn archeologiegereedschap aan de wilgen hangt, laat staan een definitieve punt zet achter zijn rijke publicatieoeuvre. “Ik ben zeker ook niet van plan om te stoppen. Daarvoor is het werk te leuk en vooral te bijzonder. Ik ga door, maar dan onbetaald. Zo wil ik opgravingen uit gaan werken uit de tijd dat we geen publicatiegeld hadden. Ook hoop ik nog wat aansprekende ontdekkingen mee te maken, want de Waalsprongbodem barst van de bijzondere bodemschatten. Jaren geleden bijvoorbeeld is onder Grote Boel een minstens 200 meter lange verharde route ontdekt. Hiervan vermoeden we dat die via de Broodkorf verder doorloopt, mogelijk in de richting van het Kops Plateau aan de rand van de Ooij. Blijkt dit zo te zijn? Dan staat de pers hier weer op de stoep, maar dan om meer te horen over de oudste verharde route die we in Nederland kunnen aanwijzen.”

 

Bekijk hier eerder verschenen berichten rondom archeologische vondsten in de Waalsprong:

 

 

 

 

« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie






« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media