LentOosterhoutLandschapszoneHof van Holland

Heeft u deze woningen ook al gezien?

Woningzoeker

Op zoek naar een woning, maar u weet niet waar naar u moet zoeken? Laat ons u helpen. Vult u de onderstaande vragen in en wij doen u een voorstel.

Ik zoek een ...
Ik wil graag in ... wonen

Nieuwsbrief

Afval in een nieuwbouwwijk

Woensdag 8 Juli 2020 | reacties 0
milieustraats-bijsterhuizen-crop-e1557388805649

Waar mensen nieuw komen wonen wordt nog een hele poos geklust. Het huis eigen maken, nieuwe spullen aanschaffen en niet te vergeten de tuin mooi maken. In fasen worden hiervoor dingen aangeschaft en natuurlijk ook weggedaan.

 

Veel verpakkingsmateriaal en overtollig grond, zand en stenen moeten worden opgeruimd. We snappen dat het na een gedane klus niet fijn is om ook nog eens op pad te moeten met je afval, maar toch is zo’n ritje als laatste actie wel zo prettig voor je omgeving en geeft het daarna pas echt voldoening om van je mooigemaakte plek te genieten. Er zijn verschillende soorten afval, die ieder op een andere manier opgeruimd horen te worden. Hoe doe je dat?

 

Afval van een verbouwing of inrichting
Bij een interne verbouwing, de inrichting van je huis of het aanleggen van je tuin komt veel afval vrij. Denk aan restanten stenen, tegels, pallets, bouwplastic, piepschuim etc. Plastic en karton kunnen samen met je huiselijk afval mee.


De bouwmarkten doen goede zaken deze tijd, daar staan velen voor in de rij. Logisch dat ook de milieustraten een toename merken van de aanvoer van bouwafval. Ook hier sta je vaak even in de rij voor je naar binnen kunt rijden. Maak er een rustmomentje van, je klus is hiermee goed geklaard. Hieronder vind je een toelichting bij de milieustraten.

Afval van grond en zand
Wie in een nieuwbouwwoning komt wonen en de tuin aan gaat pakken, moet vaak eerst een combi van grond en zand afgraven, voordat het vervangen kan worden door nieuwe tuingrond. Daarnaast grijpen velen deze tijd aan om de bestaande tuin eens flink aan te pakken. Frisse nieuwe planten erin, verse aarde erbij. En dan zit je met een hoop grond dat over is. Wat doe je met die berg?


Sommige mensen denken onterecht dat je grond prima bij grond in de buurt kunt gooien, het is toch allemaal grond. Maar zo werkt het niet. De grond in je omgeving is zorgvuldig samengesteld en afgemeten voor de plek waar het terecht komt, zoals een speeltuin, een berm, een pad of een wadi. Een laag extra grond of zand doet daar zeker geen goed aan.

 

Een wadi is niet zomaar een kuil
Wadi’s zijn de verdiepingen in het gras waar regenwater wordt opgevangen. Deze zijn zorgvuldig opgebouwd om er voor te zorgen dat water opgevangen en gefilterd wordt waarna het naar de singels wordt afgevoerd. Extra zand en grond verstoren de werking met als gevolg wateroverlast in de wijk.

 

Onze tips
Geef de grond een herbestemming in je eigen tuin. Creëer hoogteverschillen, zet er planten bovenop of maak er een rotstuintje van met stenen die je ook over hebt. Dat ziet er al gauw heel leuk uit. Wil je toch echt van je grond af, rij dan even langs de milieustraat. Dan is het maar opgeruimd en heeft niemand er last van. Hieronder vind je toelichting bij de milieustraten.


De milieustraatdar
De regels bij de milieustraten zijn in coronatijd aangepast. Daardoor zijn de wachttijden langer. Zorg dat je in ieder geval voor 16.00 uur aansluit. En vergeet je afvalpas niet! Kijk op de site van Dar voor actuele informatie over de milieustraat, prijzen en de verschillende afvalsoorten.

 

Melden afval overlast
Als je afval ziet liggen dat daar niet thuishoort, dan kun je dat melden. Als je de eigenaar ervan ziet of kent, probeer deze dan aan te spreken. Misschien is het onwetendheid en door een buur aangesproken worden werkt vaak prettiger dan door een handhaver. Melden van afval overlast kan op verschillende manieren: 

  • Melden bij Dar
    Is er een container in de buurt vol of stuk, meld dit dan via het digitale formulier van Dar.
  • Meld & herstelapp
    Heb je overlast van afval? Meld dit bij de gemeente, die zullen het zo snel mogelijk opruimen. Dit kan via het online formulier of gebruik de meld & herstelapp, deze vind je in de appstore van je telefoon.
  • Dringende meldingen
    Bel voor dringende meldingen tussen 9.00 en 17.00 uur naar het gemeentenummer 14 024. Als je melding niet kan wachten tot de volgende werkdag, kun je dit nummer ook 's avonds en in het weekend bellen.
« Terug naar het overzicht

Reacties


Geen reacties gevonden.

Plaats een reactie


« Terug naar het overzicht

Bekijk hier het complete woningaanbod

Naar de woningzoeker
Volg ons op sociale media